Direkt till innehållet

Halland får OCD-team för vuxna

Psykiatrin Halland startar nu ett OCD-team som ska kunna täcka hela regionen. Genom det nya teamet finns det möjlighet att erbjuda effektivare behandling och nya behandlingsmetoder.

Publicerad: 2024-04-18 Senast ändrad:

OCD, eller tvångssyndrom, drabbar ungefär två procent av befolkningen och innebär att man måste tänka eller göra på ett visst sätt, annars får man ångest eller upplever att något hemskt kan hända. Sedan tidigare finns det ett OCD-team för barn och unga i Region Halland, men nu startar även ett team som vänder sig till patienter över 18 år.

− Detta ger fler hallänningar tillgång till specialiserad och bra behandling för sina problem med OCD. Det är behandlingar som kräver mycket av både patienter och behandlare och därför är det ett stort steg framåt att vi kan erbjuda detta, säger Jeannette Sehlberg, verksamhetschef för de Vuxenpsykiatriska mottagningarna där behandlingen kommer att erbjudas.

Nya och mer effektiva behandlingsmetoder

Genom ett specialiserat team finns också ökade möjligheter att implementera nya behandlingsmetoder till stöd för patienterna.

− Det har kommit fram nya behandlingsmetoder och genom ett OCD-team kan vi samla den kompetensen på ett effektivt sätt. Tidigare har en del patienter fått åka till andra regioner, så att kunna göra mer specialiserad behandling i Halland gör det mer tillgängligt och ger många fördelar för patienten, säger specialistpsykolog Per Svalander som är samordnare för teamet.

Tar emot patienter från hela regionen

OCD-teamet består i nuläget av tre personer, två psykologer och en specialistsjuksköterska. Teamet tar emot patienter som har remitterats från en vuxenpsykiatrisk mottagning.

− Det är väldigt roligt och inspirerande att psykiatrin verkligen vill satsa på att utvecklas och erbjuda bra och effektiv psykologisk behandling till denna grupp. Det är också kul att detta är en verksamhet där vi får samarbeta med alla olika mottagningar i Halland, säger Per Svalander.