Direkt till innehållet

Hallands besöksnäring återhämtar sig snabbt – över 1 miljon hotellgästnätter 2021

Antalet hotellgästnätter i Halland 2021 var över en miljon, vilket är det högsta antalet någonsin. Det totala antalet gästnätter ökade kraftigt under 2021 och är nästan uppe i samma nivå som toppåret 2019, visar siffror från Tillväxtverket.

Publicerad: 2022-04-14 Senast ändrad:

2021 hade Halland 2,87 miljoner gästnätter totalt på hotell, campingar, vandrarhem, stugor och andra boenden. Det är en rejäl ökning jämfört med 2020 och nästan i nivå med rekordet från 2019 då antalet gästnätter var 2,94 miljoner. De svenska besökarna står för de allra flesta gästnätterna och var till och med fler än 2019.

Appen A day in Halland guidar besökarna

Visit Halland och de halländska kommunerna har under pandemin fokuserat mer på Sverige än på utländska gäster vilket man hoppas har bidragit till att fler svenskar hittat till Halland.

– Väl på plats har många upptäckt Halland tack vare vår app A day in Halland, som guidar dig till härliga besöksmål och undangömda smultronställen. Framåt siktar vi dock på att attrahera fler utländska gäster då vi återgår till ett mer normaliserat läge, säger Anna Bengtsson.

Utländska gäster redan på väg tillbaka

Trots att förra året var ett pandemi-år har redan de utländska gästerna börjat hitta tillbaka. År 2021 ökade de utländska gästnätterna med 70% gentemot 2020. Nu när fler i större utsträckning har möjlighet att resa hit igen satsar Visit Halland både på att behålla de svenska och få fler utländska gäster.

– Vi har haft en relativt snabb återhämtning sedan 2019, vilket till stora delar beror på att vi har en näring som varit otroligt duktig på att ställa om under pandemin och som fortsätter attrahera gäster genom attraktiva upplevelser. Visit Halland arbetar kontinuerligt med destinationsutveckling och satsar brett på marknadsföring, både internationellt och nationellt, för att få fler potentiella besökare, avslutar Anna Bengtsson.