Direkt till innehållet

Häng med Folke Kanin och få glada tänder

Publicerad: 2019-04-04 Senast ändrad:

Du som förälder kan göra mycket för ditt barns munhälsa. Det är inga svåra saker, mer små tumregler och rutiner, som blir självklara om du börjar med dem när barnet är litet. Hur sköter du ditt barns första tänder på bästa sätt?

De flesta barn får sina första tänder när de är 6-8 månader gamla, men vissa barn väntar ända tills de är 1 år. Alla barn är olika! Du som förälder kan göra mycket för ditt barns munhälsa. Det är inga svåra saker, mer små tumregler och rutiner, som blir självklara om du börjar med dem när barnet är litet.

Att borsta det lilla barnets tänder

Barnens tänder måste borstas varje morgon efter frukosten och på kvällen innan läggdags. Lägg en liten klick fluortandkräm på tandborsten och gnugga mjukt med små rörelser. Klicken ska inte vara större än barnets lillfingernagel.
Ibland kan det vara svårt att borsta barnets tänder. Barnet protesterar och ”vill inte” eller ”kan själv”, men det är viktigt att du som vuxen borstar barnets tänder.

Det där med mat och dryck

Några enkla kom-ihåg hjälper barnens tänder att må bra. Undvik småätande. Frukost, lunch, middag och två nyttiga mellanmål håller barnet mätt hela dagen. För även tänderna måste få vila. Ett enkelt tips är att vänja barnet vid att dricka vatten mellan måltiderna och på natten och undvik söta drycker som saft, nyponsoppa och juice. Mat som är bra för kroppen är ofta bra för tänderna.

Om olyckan är framme

Om barnet slår i sina tänder och mun ska du kontakta Folktandvården om:
• Det blöder i munnen
• Det ser svullet ut
• Någon tand är lös

Tre goda råd för glada tänder

1. Borsta tänderna morgon och kväll med en liten klick fluortandkräm från det att första tanden tittar fram.
2. Undvik söta drycker som saft, läsk och nyponsoppa. Vänj ditt barn vid att dricka vatten mellan måltiderna och på natten.
3. Vänta med godis och andra sötsaker till barnet är tre år.

När det är dags för barnet att besöka oss på folktandvården är det bra om du som förälder förklarar enkelt för barnet om besöket. Vår stora uppgift är att heja fram friska tänder och för att det ska lyckas behöver vi tid att bygga upp ett förtroende och att barnet tycker det är kul att komma till oss på Folktandvården.
Har du frågor eller funderingar kring barns tänder och munhälsa? Hör av dig till oss på Folktandvården Halland.