Direkt till innehållet

Hundratals åttondeklassare får testa naturbruk på Munkagårdsgymnasiet

Publicerad: 2024-04-22 Senast ändrad:

Varje år bjuder Munkagårdsgymnasiet in Hallands åttondeklassare till en dag på skolan. Här får eleverna veta allt om yrken och möjligheter när man gått på ett naturbruksgymnasium. I år väntas omkring 300 nyfikna elever när bussarna från kommunerna rullar in.

Inbjudan till Hallands skolor återkommer årligen och turerna till Munkagård brukar bli välbesökta.

– Vi säger till alla grundskolor att om de har elever som är intresserade av djur och natur så ska de komma, och då brukar jättemånga komma, berättar Maria Johnsson Thorén, rektor på Munkagårdsgymnasiet, med ett leende.

En grupp ungdomar står och lyssnar på gymnasielever som visar maskiner och traktorer på en gårdsplan.
Elever från årskurs åtta får beskrivet för sig hur naturbruksmaskinerna fungerar i Munkagårds maskinpark.

Förutom att lärare berättar om skolan så är det Munkaeleverna själva som visar upp sina utbildningar i inriktningarna skog, djurvård, lantbruk, naturturism och trädgård.

Förhoppningen från Munkagårdsgymnasiet är att så många som möjligt av dem som besöker skolan sen ska överväga en naturbruksutbildning när det är dags för gymnasieval i årskurs 9.

– Vi gör det här för att visa upp hur det är att studera och arbeta inom de gröna näringarna. Munkagård är en fantastisk utbildningsanläggning med allt som behövs runt knuten, vare sig det handlar om skogsbruk, lantbruk, djur eller naturturism så finns det här. Det gör oss till en trygg och uppskattad skola och det vill vi berätta för 8:orna, säger Maria Johnsson Thorén.

Läs mer om naturbruksprogrammets utbildningar på Munkagårdsgymnasiets webbplats