Direkt till innehållet

Ingen möjlighet att lämna in prov för covid-19 i helgen i Halland

Publicerad: 2022-01-21 Senast ändrad:

Stor smittspridning och rekordmånga provtagningar har gett sena provsvar de senaste veckorna i Halland. När nu över 10 000 personer väntar på svar behöver regionen prioritera att dessa provsvar kommer ut. Under helgen den 22-23 januari kommer därför inga test kunna hämtas eller lämnas in i Halland.

– Det är tråkigt men nödvändigt för att alla de personer som redan provtagit sig ska få sina provsvar. Den analyskapacitet vi har fått på externa labb från Folkhälsomyndigheten har inte räckt. På måndag planerar vi ha öppet självprovtagningen igen som vanligt säger Karin Hesselgard, förvaltningschef för Närsjukvården Region Halland och ansvarig för självprovtagningen.

Nu ska färre provta sig vid symtom
Folkhälsomyndigheten kom igår med nya provtagningsrekommendationer. Nu är det endast de som behöver vara fysiskt på sin arbetsplats och elever i grundskola och gymnasium som ska provta sig när de blir förkylda eller får andra symtom på covid-19. Övriga som jobbar hemma eller inte jobbar alls ska stanna hemma vid symtom och vara hemma i minst 5 dagar, vara feberfria i minst två dagar och må bra innan man träffa andra. Det gäller även dem som väntar på provsvar.

– Nu är det avgörande att alla i Halland följer dessa nya rekommendationer för att vi ska kunna erbjuda en provtagning till dem som ska provta sig vid symtom och för att de ska få provsvar inom rimlig tid. Genom att de som fysiskt måste var på arbetet kan testa sig och få provsvar snabbt kan vi säkra att viktiga delar i vårt samhälle fortsatt kan fungera, såsom vård och barnomsorg, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare.

Som alltid är det viktigt att man hämtar endast ett test per person som har symtom och enligt rekommendationerna ska testa sig, aldrig fler. Inga symtomfria ska provta sig.

Självprovtagning på 50 platser
I Halland är det en mycket hög tillgänglighet till Självprovtagning covid-19. På cirka 50 platser vardagar och på en plats per kommun varje helg kan test hämtas och lämnas.

Förra veckan var det 30 055 provtagningar som genomfördes i Halland, cirka 23 500 av dem var från självprovtagningen. 10–11 procent av dem är invånare från andra regioner.

Mikrobiologen, regionens eget laboratorium, analyserar både alla prover från patienter och vården och del av självprovtagningens prover. Resten skickas till ett externt laboratorium som regionen har fått tilldelat sig via Folkhälsomyndighetens avtal.

– Vi hade önskat att vi kunde få tillgång till ännu mer analyskapacitet än vad vi fick. Men när det inte gick och proverna fortsätter komma in i samma takt  behöver vi fokusera på att få ut provsvar till dem som redan har provtagit sig. Personalen på labb har gjort en fantastisk insats och jobbat mycket övertid men det räcker ändå inte. Våra kylar är fulla av prover som väntar på analys, säger Arne Kötz, chef på Mikrobiologen i Halmstad.

Proverna analyseras i ordning utifrån när de kommit in. Det kan ändå bli olika svarstider eftersom det är flera laboratorier som svarar ut proverna. Just nu är snittsvarstiden 3-4 dygn men många får vänta längre. Från nästa vecka får Region Halland skicka lite fler prover till det externa laboratoriet men det kommer dröja en tid till innan man är i kapp och alla provsvar kan skickas ut inom de utlovade tre dygnen.

– Har man inte fått provsvar så får man ändå gå tillbaka till jobb och skola när man varit hemma i minst 5 dagar, mår bra och varit feberfri i minst 2 dagar, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare.