Direkt till innehållet

Klimakteriebesvär – sök vård på vårdcentralen

Publicerad: 2024-04-11 Senast ändrad:

Nästan alla kvinnor i åldern 50-59 år har upplevt någon form av besvär i samband med klimakteriet. Undersökningar visar att många kvinnor söker hjälp hos specialistsjukvården för sina klimakteriebesvär. Nu vill läkare på Vårdcentralen Halland uppmana kvinnor med klimakteriebesvär att söka vård på vårdcentralen.

– Det är viktigt att veta om att det finns hjälp att få på vårdcentralen. Vi jobbar, på alla våra vårdcentraler, med gemensamma rekommendationer kring vården till kvinnor i den här åldern och jag tycker definitivt att man ska vända sig till oss för att få hjälp, säger Mats Neumann, distriktsläkare på Vårdcentralen Onsala.

De vanligaste besvären

Värmevallningar och svettningar är de vanligaste klimakteriebesvären, men många kvinnor upplever även sömnproblem, besvär med fysisk och psykisk trötthet, torra och sköra slemhinnor i underlivet, humörsvängningar och sexuella besvär, visar en kartläggning som Socialstyrelsen gjort.

Socialstyrelsens kartläggningsresultat visar också att 44 procent av kvinnorna sökte råd eller vård inom hälso- och sjukvården för sina besvär. Av dessa vände sig 60 procent till en gynekologisk mottagning och 30 procent till en vårdcentral.

– Jag upplever att det finns en kultur i landet och även i Halland att vända sig till en gynekolog i högre utsträckning än till vårdcentralen. Men jag vill betona att på vårdcentralen och bland allmänläkare generellt finns stor kunskap och medvetenhet kring klimakteriebesvär. Vi är lättillgängliga och kan göra en helhetsbedömning av besvären, säger Mats och fortsätter.

– Självklart ska man söka gynekologisk hjälp för bedömning av potentiellt allvarligare symtom som oväntade eller avvikande blödningar eftersom man då behöver en gynekologisk undersökning. För bedömning av vanliga klimakteriebesvär behövs dock oftast inte en gynekologisk undersökning, säger Mats Neumann.

Fortfarande tabu kring klimakteriet

Kunskapen om klimakteriet är begränsad hos kvinnorna, visar Socialstyrelsens kartläggning. En tredjedel av kvinnorna, 30 procent var inte alls förberedda på att komma i klimakteriet.

– Kunskapen om klimakteriet är fortfarande inte där man önskar den skulle vara. Här behöver hela samhället, män och kvinnor och inte minst arbetsgivare öka medvetenheten och få bättre kunskap om vad klimakteriet är och vilka besvär som kan uppkomma för att minska stigmat som många kvinnor upplever. Jag möter kvinnor som har svårt att prata om de besvär de upplever, där en aspekt kan vara en sorg över en tid som nu är slut. Men vi skulle alla tjäna på att prata mer om klimakteriet och dela med oss till varandra, säger Mats Neumann.

Här kan du läsa mer om klimakteriebesvär på 1177: https://www.1177.se/Halland/sjukdomar–besvar/hormoner/klimakteriebesvar/