Direkt till innehållet

Konstnärer vänder ut och in på Äskhults by

Vi människor har i alla tider gjort avtryck i landskapet på olika sätt – byggt, odlat och anlagt. De här avtrycken letar nederländska konstnären Cora Jongsma efter. Sedan återskapar hon dem med ull, såpa och vatten. Just nu arbetar hon och tre andra konstnärer med utgångspunkt från kulturmiljöerna i byn Äskhult i Region Hallands satsning Art Inside Out.

Publicerad: 2018-10-28 Senast ändrad:

Solen skiner över Äskhults by i Kungsbackas inland. Konstnärerna har precis kommit hit och håller på att ta in den unika atmosfären. Cora Jongsma har i projektet sällskap av Kristina Müntzing från Malmö och konstnärsparet Klára Petra Szabó och Tamás Szvet från Ungern.

Unik miljö

Art Inside Out är inne på sin sjätte omgång. 320 konstnärer ansökte om att under tio veckor få bo och arbeta i Halland – fyra blev utvalda. Temat är ”Skift – digitalt och textilt berättande”, vilket ju passar bra när man arbetar i den gamla byn som, trots att den inte splittrades i den stora skiftesreformen, ändå upplevt många av tidens skiftningar.

– Det är en spännande miljö och det är inspirerande att möta de andra konstnärerna, säger Cora som ofta arbetar ensam med sina landskap i filtad ull – eller feltscapes som hon kallar dem.

– Jag forskar i arkiv, skapar mina feltscapes. Sedan brukar jag prata om dem med de bönder som äger och känner marken jag har utgått ifrån. De känner igen sig och brukar bli berörda av att se sina marker återskapade på det viset.

Totalt fria händer

Kristina Müntzing gillar att hon som konstnär får totalt fria händer i Art Inside Out. Hon arbetar med textil historia och kvinnohistoria – ofta med gamla bilder som hon strimlar och flätar samman och kombinerar med andra material till nya helheter. Som ”Artist in Residence” på Textilmuseet i Borås har hon tillgång till massor av historiskt material, bilder och objekt.

– Där finns meter efter meter med balklänningar, men inget om arbetskläder. Man har inte heller kunnat spara all den kroppsliga kunskap som fanns hos de kvinnor som stod för den svenska textiltillverkningen, berättar Kristina som bland annat fördjupat sig i det hemliga språk som kvinnliga textilarbetare utvecklade under förra århundradet.

– Jag kommer att leta efter kvinnornas historia också här i Äskhult och i arkiv i Varberg. Vad det sedan blir av det vet jag ännu inte, säger Kristina som ser fram emot arbetet i Art Inside Out.

Kollektivt minne

Från Ungern kommer konstnärerna Klára Petra Szabó och Tamás Szvet. När vi hälsar på har Klara ännu inte anlänt.

– Hon arbetar med akvarell som hon kombinerar med modern digital teknik för att skapa akvarellanimationer, ofta kopplade till sitt eget liv, berättar Tamás som i sitt konstnärskap är inriktad på vårt kollektiva minne som han hittar i olika arkiv och sedan levandegör.

Tamás och Klára arbetar ibland var för sig, ibland tillsammans, bland annat med performance.

– Vi har en om tanke att kombinera textila material och bilder med en särskild färg som reagerar på värme. Men det kan också bli något helt annat…

Residens på olika platser

Art Inside Out är en residenssatsning som inte har en fast plats. Konstnärer bjuds in att under en period arbeta på olika ställen i Halland, tillsammans med institutioner, invånare och lokala aktörer.

”Skift Äskhult” startade i början av september och pågår i tio veckor. I nästa vecka, den 5–11 november, är det en visningsvecka där du kan uppleva det som Cora, Kristina, Klára och Tamás arbetat med. Verken visas dels på Kulturhuset Fyren i Kungsbacka, dels i Äskhults by.

Det går att följa arbetet i Art Inside Out på webben där det finns ett utförligt material med text, bilder och filmer. Där finns också information om årets visningsvecka.

• Läs mer på Art Inside Out

Text: Lasse Nyman
Foto: Magnus Andersson