Direkt till innehållet

Löftadalens folkhögskola svarar på behovet: Ny kurs utbildar eftertraktad personal för vård och omsorg

Publicerad: 2024-03-06 Senast ändrad:

Stödassistent/Barnskötare, så heter utbildningen som i augusti startar på Löftadalens folkhögskola. Tre terminer yrkesutbildning öppnar upp för arbete inom LSS, skola, förskola, äldreomsorg och HVB-hem, där det i dagsläget finns stor brist på personal.

Två personer ses bakifrån i en korridor, den ena stöttar den andra med en arm runt ryggen.
Som stödassistent kan du arbeta med personer i alla åldrar.

– Idag finns en utmaning inom vård och omsorg där vi ser ett stort behov av personal. Att Löftadalens folkhögskola i Åsa startar den här utbildningen ser vi som mycket positivt eftersom vi behöver anställa människor med den här typen av kompetens, säger Gunilla Edmundsson, verksamhetschef på förvaltningen för Individ & Familjeomsorg på Kungsbacka kommun.

Ylva Petrén som är kursansvarig för Stödassistent/Barnskötare, ser utbildningen som en möjlighet att möta efterfrågan.

– Nyckeln tror vi är att deltagarna får kombinera teori med praktik för att säkerställa att deltagarna är väl förberedda för arbetslivet, säger Ylva Petrén. Vi hoppas på att kunna ge våra deltagare de verktyg och färdigheter som behövs för att lyckas.

Som stödassistent kan du arbeta med personer i alla åldrar som är i behov av olika form av stöd för att klara av det dagliga livet. Som barnskötare kan du arbeta med att ta hand om och ansvara för barns välbefinnande och utveckling inom olika pedagogiska miljöer.

Det kommer också finnas en valbar fjärde termin där deltagarna dessutom utbildas till vårdbiträden, något som kvalificerar till arbete inom sjukvården. Utbildningen som helhet ger också grund för den som vill studera vidare till undersköterska i framtiden.

– Detta är yrken där du verkligen kan göra skillnad för individen, säger Ylva Petrén. Kanske har du arbetat några år inom omsorg eller inom annat yrke och samlat på dig erfarenhet från arbetslivet, och vill vidareutbilda dig och hitta en ny meningsfull riktning i din karriär.

Ansökan är öppen och görs på Löftadalens folkhögskolas webbplats. Sista ansökningsdag är den 1 maj.