Direkt till innehållet

Maria blir ny smittskyddsläkare i Halland

Publicerad: 2020-09-01 Senast ändrad:

Smittskyddsläkarna Maria Löfgren (till höger) och Maria Ryberg-Mo (till vänster)

Den 1 september får Halland en ny smittskyddsläkare, hon heter Maria Ryberg-Mo och tar över efter Maria Löfgren som jobbat som smittskyddsläkare under coronapandemin. Det är en intensiv tid för smittskyddenheter i hela landet och så även i Halland. 

– Det känns jättebra, spännande och utmanande! Det är en helt ny värld och annorlunda än det jag har gjort tidigare, säger Maria Ryberg-Mo, ny smittskyddsläkare.

Maria Ryberg-Mo har jobbat hela sitt yrkesverksamma liv som läkare på Hallands sjukhus i Halmstad, sedan 2003. Sedan 2012 är hon specialist i infektionssjukdomar och för tre år sedan blev hon överläkare på infektionskliniken. Nu tar hon klivet vidare och tar sig an en tjänst och en roll som under pandemin har blivit allt mer offentlig.

– Det var jag kanske inte riktigt beredd på när jag sökte tjänsten tidigt i våras, jag trodde uppmärksamheten skulle ha lagt sig men jag förstår så klart att det finns ett stort intresse från allmänheten och media, säger Maria Ryberg-Mo.

Covid-19 dominerar arbetet

Covid-19 dominerar arbetet på smittskyddsenheten på sjukhuset i Halmstad. När samhället till stora delar har anpassat sig till en ny vardag med coronaviruset, så är arbetet bakom kulisserna på smittskyddsenheten fortfarande intensivt. Nu handlar mycket av arbetet om att organisera smittspårning, antikroppstester för allmänheten och munskyddsdiskussioner bland annat.

– Det känns jättespännande, vi är till exempel i ett nytt skifte när det gäller smittspårning. Smittspårning var aktuellt tidigt i pandemin när utlandsresenärerna kom hem och var sjuka. När man senare hade en utbredd samhällssmitta hade inte smittspårning samma avgörande roll, men nu är det återigen en viktig del av arbetet med att bekämpa pandemin. För att avlasta läkaren ute i de kliniska verksamheterna på sjukhus och vårdcentraler så håller vi på att bygga upp en smittspårningsenhet som startar inom kort. Smittskyddsläkaren är en länk mellan sjukvården och samhället, med många kontaktytor som exempelvis kommunerna, länsstyrelsen och skolor. Det blir en stor förändring för mig, det som har drivit mig i alla år tidigare är patienterna och att göra en meningsfull insats för dem, nu blir det ett annat perspektiv mer inriktat på folkhälsa, säger Maria Ryberg-Mo.

”Jag gick in i en orkan som pågick under ett antal veckor”

En som har fått stor erfarenhet och stått i rampljuset under coronapandemin är Maria Löfgren som arbetat som smittskyddsläkare det senaste halvåret. Hennes första dag på jobbet började med en presskonferens efter att det första covid-19-fallet konstaterats i Halland.

– Det blev en rivstart på många sätt, på söndagen fick vi kännedom om det här positiva fallet och vi planerade för presskonferens måndag morgon och det var min första dag som jag var formell smittskyddsläkare i Halland. Och där någonstans upplevde jag att jag gick in i en orkan som pågick under ett antal veckor. De första veckorna kan jag nästan inte skilja på dag och natt, hjärnan gick på högvarv, jag hann inte äta och träffade knappt familjen– det var väldigt speciella veckor, säger Maria Löfgren.

Det vara vid årsskiftet som vi fick de första rapporterna om den nya lunginflammationen, det nya viruset i Wuhan, i Kina. Sedan kom rapporter om smittade i Europa och den 9 mars konstaterades den första smittade personen i Halland.

– På ett personligt plan har det varit väldigt omvälvande, att gå från att vara en anonym läkare som fokuserar på patienter, eller möjligtvis min klinik, till att blir en offentlig person, där jag tillfrågats i mängder av sammanhang där jag aldrig tidigare befunnit mig. På ett sätt har det varit väldigt belastande men samtidigt lärorikt och jag har haft ett väldigt stort stöd av många på sjukhuset, i kommuner, regionen, skolverksamhet och så vidare – så det har känts möjligt att bära den här uppgiften. Jag har imponerats av alla som har jobbat så hårt för att få det att fungera, i den här nya situationen som vi alla befinner oss i, säger Maria Löfgren.

De båda Mariorna kommer att jobba tillsammans på Smittskydd Halland under hösten och båda jobba heltid. I november kommer Maria Löfgren sedan dela sin tjänst mellan Smittskydd Halland och att jobba med patienter på infektionskliniken på Halland sjukhus Halmstad.