Direkt till innehållet

Ny podd om livet som undersköterska

Publicerad: 2023-07-03 Senast ändrad:

Zekiye Sürer är undersköterska på Hallands sjukhus Varberg. Nu lanserar hon tillsammans med kollegor ett nytt tema i Hallands sjukhus podd – om livet som undersköterska. Syftet är att få fler att söka sig till yrket.

Två helt nya avsnitt ligger nu ute, men Hallands sjukhus podd fanns redan tidigare.
– Jag tyckte det var dags att blåsa liv i podden och ge undersköterskor lite rampljus, berättar Zekiye. Det talas mycket om att sjukhuspersonalen har det jobbigt, att läkare och sjuksköterskor har stressigt… men undersköterskor nämns inte lika ofta.

Förhoppningen är att genom podden öka intresset för att söka sig till ett riktigt spännande jobb. Men också att ge undersköterskan en röst och möjlighet att synas mer.
– Vi vill att fler känner sig stolta över att vara undersköterska. Förr fanns en stor yrkesstolthet, något som inte nämns så ofta idag och det är synd. Vi ska vara stolta över vad vi betyder för sjukvården och äldreomsorgen. Det är coolt att vara undersköterska!

Bemanningsenheten en bra ingång

Kollegan Antonio Castro jobbar på akutmottagningen i Varberg och medverkar i första poddavsnitten om att jobba som undersköterska. Antonio har tidigare arbetar på äldreboende, men sökte sig till sjukhuset för att få större variation i arbetsuppgifterna och möjlighet att utvecklas.
– Bemanningsenheten på sjukhuset är en jättebra ingång för att lära känna hela sjukhuset. Jag var på bemanningsenheten och jobbade på olika avdelningar i flera år innan jag kom till akuten, och det har jag stor nytta av idag. Jag lärde mig jättemycket och det var fantastiskt roligt! Jobbet handlar om hur vi tar hand om människor, det är det som är viktigt.

På akuten kan det hända mycket på kort tid och det gäller att vara beredd på allt. Men det är bara kul, tycker Antonio. Bäst är det fina teamarbetet, att ha kollegor som alltid backar upp.
– Nu har vi precis fått några nya kollegor, och de är självklart lite osäkra. Att lära sig hur det funkar på akuten tar några månader, men jag uppmanar alla nya att fråga mycket. Vi hjälps åt!

Länk till Hallands sjukhus podd på Spotify.

 

I första avsnittet möter du kollegorna Antonio Castro, Zekiye Sürer och Julia Nilsson Hallgren.
I första avsnittet möter du kollegorna Antonio Castro, Zekiye Sürer och Julia Nilsson Hallgren.