Direkt till innehållet

Nya dokumentärfilmare träffas i Vessigebro för att lära mer av etablerade filmskapare i branschen

Publicerad: 2023-11-13 Senast ändrad:

Jenni Anna Gustavsson och Markus Bustad Taube är årets halländska deltagare i Doc Out West, en satsning som riktar in sig på dokumentärfilmare som är nya i yrket och vill komma vidare. Tre regioner samarbetar och arrangerar nu den tredje träffen för årets deltagare, denna gång i Halland. Som en del av träffen bjuder vi in till en öppen föreläsning för dig som är intresserad av hur arbetet med dokumentärfilm kan se ut.

De utvalda filmarna som antagits till Doc Out West deltar i workshoppar, övningar och samtal där de möter verksamma inom filmen. Tidigare i höst har det varit träffar i Värmland och Västra Götaland.

–Dokumentärfilmsbranschen är under snabb förändring och Doc Out West ger oss filmare möjlighet att både förstå och påverka denna utveckling. Föreläsningarna och samtalen är på en hög nivå oavsett om det handlar om etiska ställningstaganden eller konstnärlig stil. Det är en tillitsfull atmosfär som ger mig mod att vara nyskapande som filmare. Med skräckblandad förtjusning ser jag fram emot att testa mina idéer utan att veta i förväg hur slutresultatet kommer att bli, berättar Jenni Anna Gustafsson efter att ha deltagit i de två första träffarna inom programmet.

Filmare från Värmland, Västra Götaland och Halland träffas på Katrinebergs folkhögskola

Den 16–18 november är det dags för den träff som arrangeras i Halland. Deltagarna i Doc Out West bjuds in till Filmhuset Studio 114, på Katrinebergs folkhögskola, där de utbyter erfarenheter, arbetar tillsammans och får feedback av manusförfattaren och regissören Jenifer Malmqvist.

Erfarna producenter, regissörer och manusförfattare är workshopledare

Vid varje tillfälle då deltagarna träffas medverkar yrkesverksamma inom dokumentärfilm och i år är det, förutom Jenifer Malmqvist, Carl Javér och Grace Maharaj som lett workshoppar och samtal.

–Doc Out West-programmet har varit väldigt värdefullt för mig, berättar Markus Bustad Taube. Att endast ha två studentfilmer bakom mig och direkt ge mig på att göra dokumentärfilm är både skrämmande och oerhört kul. Doc Out West-träffarna har gett mig mängder av inspiration från etablerade filmskapare och konsulenter, samt flera nya verktyg för det filmiska berättandet och marknaden, fortsätter Markus.

Sju personer står i en trappa framför ett vitt hus.
Grace Maharaj var processhandledare på träffen i Värmland. Från Halland deltar Markus Bustad Taube och Jenni Anna Gustafsson. Från Västra Götaland deltar Louise Hollerup och Clara Noreen. Från Värmland deltar Barbara Kubitzek och Anton Ariki Sten. Foto: Martin Hammar.

Öppen föreläsning med Jenifer Malmqvist för alla filmintresserade

Träffen i Halland startar med en öppen föreläsning på torsdagen den 16 november, dit alla filmintresserade kan anmäla sig. Jenifer Malmqvist berättar om sina erfarenheter av att jobba med såväl kortfilm som dokumentärfilm. I fokus är arbetet med den starka och prisbelönta långfilmen Döttrar.

Läs mer om föreläsningen med Jenifer Malmqvist

Om Doc Out West

Dokumentärfilmare i Halland, Värmland och Västra Götaland har ansökt med sina pågående filmprojekt om att få en plats i programmet, som består av nätverksträffar med fokus på utveckling av det egna projektet och ett arvode på 10 000 kr. Doc Out West har genomförts varje år sedan 2017 och flera tidigare deltagare arbetar idag professionellt med filmskapande.

Läs mer om årets deltagare från Halland, Jenni Anna Gustavsson och Markus Bustad Taube

Doc Out West är ett resultat av tre regioner i samverkan: Region Halland – Kultur i Halland, Region Värmland och Västra Götalandsergionen/FilmCloud. Doc Out West och genomförs med medel från Svenska Filminstitutets Talangutveckling i hela landet. Formen för programmet har tidigare utvecklats med medel från Kulturrådet.