Direkt till innehållet

Snart öppnar vaccinationsbokningen för personer över 80 år

Publicerad: 2023-02-08 Senast ändrad:

Nu är det snart dags, för de som rekommenderas ytterligare en påfyllnadsdos under våren, att boka vaccinationstid. Den 14 februari öppnar bokningen för personer över 80 år (födda 1943 eller tidigare) och från den 1 mars finns det tillgängliga vaccinationstider på samtliga vårdcentraler i Halland. Först till hösten rekommenderas personer mellan 50–79 år och personer över 18 år som är i medicinsk riskgrupp ytterligare en vaccindos.

Nu i veckan landar ett brev om vaccination mot covid-19 i brevlådan hos samtliga personer över 80 år i Halland samt hos yngre som bor på särskilt boende för äldre (SÄBO). Enligt Folkhälsomyndigheten är det dessa personer som rekommenderas en påfyllnadsdos mot covid-19 under våren, från den 1 mars. För personer över 80 år öppnar bokningen den 14 februari, då finns möjlighet att boka digitalt som tidigare eller ringa 010-476 19 35 och boka tid.

– Alla vårdcentraler i Halland kommer från den 1 mars att vaccinera mot covid-19 och önskar man vaccinera sig på en vårdcentral som man inte är listad på så går det bra, man behöver alltså inte lista om sig för vaccination, säger Kerstin Fjällman-Schärberg, ansvarig för särskilda vaccinationsinsatser, Närsjukvården Halland.

– Vaccination skyddar mycket bra mot svår sjukdom och död i covid-19. Skyddseffekten ser vi dock avtar med tiden, framför allt bland de allra äldsta åldersgrupperna och därför behöver påfyllnadsdoser ges för att förstärka och förlänga skyddet, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare.

Mellan vårens dos och den förra dosen ska det gått minst sex månader.

Fler rekommenderas vaccination till hösten
Fler åldersgrupper rekommenderas vaccination inför höst- och vintersäsongen. Förutom personer som är över 80 år och personer som bor på särskilt boende för äldre rekommenderas även vaccination under hösten till:

  • personer som är 50–79 år
  • personer som är 18 år och äldre i medicinsk riskgrupp

För personer som är mellan 65–79 år och för personer 18 år eller äldre i riskgrupp finns möjlighet att få vaccination under våren om så önskas, från den 14 mars finns möjlighet att boka tid. Det ska då gå minst sex månader sedan senaste dosen.

– Studier visar att risken för svårare sjukdom ökar med åldern och de över 80 år löper särskilt stor risk. Är man yngre än så och tagit de doser man är rekommenderad och kanske haft covid-19 en eller flera gånger har man ett skydd som varar längre. Det är anledningen till att rekommendationen nu har ändrats. Att förnya skyddet inför hösten och vintern är allra viktigast, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare.

Rekommendation för yngre tas bort
För personer i åldern 18–49 år försvinner rekommendation om vaccination mot covid-19 från och med 1 mars 2023, men möjlighet till grundvaccination och en påfyllnadsdos finns kvar.

Ny kunskap gör att Folkhälsomyndigheten fortlöpande ändrar sina rekommendationer om vaccination mot covid-19. De nya rekommendationerna gäller högst ett år framåt, från 1 mars 2023 till 29 februari 2024.

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns mer information om gällande rekommendationer samt de nya rekommendationerna.