Direkt till innehållet

Yrkesutbildning inom scenteknik startar på Katrinebergs folkhögskola

Publicerad: 2024-02-21 Senast ändrad:

Ansökan har öppnat för Katrinebergs folkhögskolas nya scenteknikerutbildning inför hösten 2024. Utbildningen är ett initiativ som syftar till att möta det ökade behovet av kvalificerade yrkesverksamma inom olika scentekniska yrken.

Siluetten av en scentekniker som står vid teknikbordet och tittar ut över publiken och ett band på scen.
Att arbeta som scentekniker innebär att vara en central del av event- och scenproduktioner.

– Efter pandemin har behovet av välutbildade och kreativa scentekniker aldrig varit större, säger Rickard Andersson, musikproducent på Musik Hallandia som har arbetat länge i branschen. Genom denna utbildning hoppas vi att fler ska inspireras att utforska möjligheterna inom scenteknik och finna ett intresse för en framtida karriär inom området.

Att arbeta som scentekniker innebär att vara en central del av event- och scenproduktioner. Som scentekniker organiserar och ansvarar du för olika aspekter av produktionen, exempelvis ljud- och ljussättning, och spelar en avgörande roll för att skapa minnesvärda och engagerade upplevelser för publiken.

Genom utbildningen får deltagarna tillgång till en omfattande läroplan som täcker allt från grundläggande tekniker till avancerade koncept inom ljud- och ljusdesign samt digitala produktioner.

En central del av utbildningen är möjligheten till praktik, där deltagarna får möjlighet att tillämpa sina kunskaper i verkliga produktioner och skapa värdefulla kontakter med branschexperter. Denna praktiska erfarenhet, kombinerat med vårt dedikerade fokus på att bygga branschnätverk, ger deltagarna en konkurrensfördel när det gäller etablera sig i yrkeslivet.

– För oss är det avgörande att inte bara ge våra studenter tekniska färdigheter, utan också att rusta dem med verktygen och nätverken som behövs för att blomstra i branschen. Vi är stolta över att kunna erbjuda en heltäckande utbildning som inte bara förbereder våra deltagare för deras första jobb, utan också lägger grunden för långsiktig framgång och tillväxt inom scenteknikerområdet, säger Peter Carlsson som är rektor på Katrinebergs folkhögskola.

Ansökan är öppen

Nu går det att anmäla sig till scenteknikerutbildningen. Ansökan är öppen till och med den 21 april. Mer information om utbildningen och hur du ansöker, hittar du på Katrinebergs folkhögskolas webbplats.