Direkt till innehållet

Halland i täten!

Publicerad: 2023-03-28 Senast ändrad:

27 mars presenterades Post- och Telestyrelsens (PTS) årliga kartläggning av bredbandstillgången och mobiltäckningen.

Statistiken avser oktober 2022. Hallands län fortsätter att ligga i topp när det gäller tillgång till bredband via fiber. Vid mätningen 2022 har Halland gått upp på andra plats i statistiken över hur stor andel av befolkningen totalt som har tillgång till fiber.

I Halland är siffran 88,04 procent. Genomsnittet för riket är 83,94 procent. Halland har de senaste åren legat i topp när det gäller utbyggnadstakt, en position som är svår att hålla ju längre man kommer i utbyggnaden. Trots det toppar Halland mätningen 2022 med en ökning 2022 om 3,17 procentenheter. Genomsnittet i riket var 2,41 procentenheter.

– Det är återigen mycket glädjande att kunna konstatera att nätägarna i Halland fortsätter att bygga ut fiber till företag och hushåll, säger Helene Andersson (C), ordförande i regionstyrelsens tillväxtutskott i Region Halland. Fibertillgången utanför tätorter är hög i hela Halland, och ökningen fortsätter stadigt år från år.

Faktum är att Hallands län toppar listan över de länen med högst andel av befolkningen utanför tätorter med tillgång till fiber: 80,36 procent. Bland länets kommuner intar Halmstad en tätplats med unikt höga 95,79 procents fibertillgång. Det är mycket högt jämfört med de flesta kommuner i Sverige.

Det beror till stor del på den höga andelen av befolkningen som bor i tätort.  Varberg ligger också högt med 88,6 procent. Samtliga kommuner i Halland har god tillgång till fiber, mer än 80 procent av invånarna. Falkenberg har en mycket hög andel med tillgång till fiber på landsbygden, nästan 84 procent. Även Varberg och Laholm ligger över 80 procent. Hylte kommun ökade mest av kommunerna i Halland.

– De positiva siffrorna till trots är vi inte färdiga med bredbandsutbyggnaden, säger Helene Andersson. Vi är angelägna om en hög fiberanslutning eftersom det ger invånarna stora möjligheter att idag och framtiden leva ett gott liv i Halland. Allt fler samhällstjänster erbjuds via nätet vilket gör det lättare att bo och verka överallt i länet. För att alla ska kunna använda bredband när de vill, var de vill och hur de vill är det många delar som måste fungera väl. Det räcker inte att bara räkna hur många anslutna fastigheter vi har, vi måste börja arbeta med IT-infrastruktursystemet som helhet.

Om PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2022

PTS har i uppdrag av regeringen att beskriva och analysera den faktiska och möjliga tillgången till infrastruktur och tjänster för elektronisk kommunikation. PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning är en årlig rapport som kartlägger tillgången till och utbyggnaden av fast och mobil bredbandsinfrastruktur, det vill säga tillgången till telefoni och bredband där vi bor och arbetar, samt tillgången till mobilt bredband och mobiltelefoni över Sveriges yta. Mätningen är gjord i oktober 2022. De insamlade uppgifterna används bland annat för uppföljning av bredbandsmål på nationell, regional och kommunal nivå samt som underlag för PTS tilldelning av stödmedel för bredbandsutbyggnad. PTS kartläggning finns på statistik.pts.se och underlaget finns också tillgängligt i kartformat på bredbandskartan.se.

Om regeringens bredbandsstrategi

Regeringen publicerade i slutet av 2016 en ny strategi för ett helt uppkopplat Sverige år 2025. Strategin innehåller mål för bredbandsutbyggnaden: År 2020 bör 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s. År 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet. År 2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband.