Direkt till innehållet

Hallands sjukhus anmäler två händelser enligt Lex Maria

Korrekt diagnos fördröjdes när en patient sökte vård för nacksmärta och drabbades av sepsis. En gravid kvinna med diabetes fick allvarligt blodsockerfall under sin vårdtid utan att detta uppmärksammades. Nu anmäler Hallands sjukhus båda händelserna till inspektionen för vård och omsorg, IVO. 

Publicerad: 2024-03-06 Senast ändrad:

Det första fallet handlar om en patient som kom till Hallands sjukhus med ambulans med kraftig nacksmärta. Patienten hade haft nackbesvär tidigare och en röntgenundersökning visade åldersförändring. Detta bedömdes som förklaring till smärtan och patienten ordinerades fysioterapi. Nio dagar senare sökte patienten akut vård igen för nacksmärta och hade nu även lätt feber och ökad puls. Patienten lades då in för vård på psykiatrisk avdelning på grund av sitt psykiska status. Dagen därpå undersöktes patienten igen och då visade blodprover tecken på kraftig infektion och patienten flyttades över till medicinkliniken. Undersökningar och provtagning visade att patienten hade en varböld som utgick från en inflammerad disk mellan två halskotor och antibiotikabehandling sattes in. Trots detta försämrades patienten snabbt och avled följande dag till följd av sepsis. Analysen av fallet visar att det är flera händelser som bidragit till att man inte på ett tidigare stadium misstänkte infektion som förklaring till patientens tillstånd.

− Vår bedömning är att korrekt diagnos fördröjdes, bland annat eftersom blodprover inte togs när patienten kom till sjukhuset. Därför har rutinerna för provtagning vid oklar rygg- och nacksmärta sett över, säger Ola Blomqvist, chefläkare vid Hallands sjukhus.

Brister i övervakning av riskpatient
Det andra fallet gäller en gravid kvinna med diabetes och förhöjt blodtryck som vårdades på sjukhuset för blodtryckskontroller och justering av läkemedel. Inga kontroller av blodsockret ordinerades, men patienten hade en sensor kopplad på armen som larmar vid låga värden. Eftersom patienten visade tecken på havandeskapsförgiftning fattades beslut om att starta förlossningen på medicinsk väg. Igångsättningen av förlossningen fick senare pausas och patienten fick smärtstillande och sömntablett för att kunna vila kommande natt. Inga kontroller av patienten genomfördes under natten och nästa morgon hade kvinnan tydliga tecken på blodsockerfall. Sensorn hade larmat, men kvinnan hade inte vaknat på grund av de läkemedel hon fått. Fostervattnet hade gått och det visade sig att fosterljuden var låga. Läkare tillkallades och fattade beslut om akut kejsarsnitt. Både kvinnan och barnet har mått bra i efterförloppet. Ola Blomqvist berättar att rutinerna för handläggning av patienter med ökad risk har uppdaterats vid förlossningsvården för att minska risken för liknande händelser.

− Vår utredning har påvisat brister i övervakningen och dokumentationen av patienten som klassas som en riskpatient. Det fanns en risk för allvarlig vårdskada och därför anmäls händelsen enligt Lex Maria.