Direkt till innehållet

Simon Häggström föreläser för gymnasieungdomar under ”En vecka fri från våld”

Publicerad: 2023-11-16 Senast ändrad:

Runt 2000 gymnasieelever kan lyssna på författaren och polisen Simon Häggström den 20–24 november när han utifrån sina böcker berättar om sitt brottsförebyggande arbete med fokus på prostitution och människohandel. Region Halland genomför initiativet i samarbete med Länsstyrelsen och gymnasieskolor i fem halländska kommuner.

Gymnasieelever i årskurserna 2 och 3 vid Kattegattgymnasiet i Halmstad, Falkenbergs gymnasieskola, Peder Skrivares skola i Varberg, Osbecksgymnasiet i Laholm och Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka har under höstterminen förberett sig för Simon Häggströms föreläsning. Gymnasieskolorna har arbetar med teman som relationer, samtycke och sexualitet inom samhällskunskap och svenska. Förberedelserna har även inkluderat läsning av valda delar av Simon Häggströms bok Skuggans lag – en spanares kamp mot prostitutionen.

Under Simon Häggströms föreläsning kommer eleverna få följa historien om en ung kvinna i Rumänien som hamnar i prostitution, bli informerade om hur riskerna ser ut för unga i dag att komma i kontakt med den här världen och vilka riskerna är för fysiska och digitala övergrepp. Simon Häggström kommer också adressera pornografi och få ungdomarna att reflektera över porrens roll och hur den påverkar alla involverade.

– I dagens samhälle finns porr och prostitution bara ett klick bort för de flesta människor. Samtidigt ser vi hur psykisk ohälsa breder ut sig bland unga – alltför många har blivit utsatta för olika typer av sexuella övergrepp, säger Simon Häggström.

Han fortsätter:
– Vi vuxna har ett stort ansvar att våga prata med våra ungdomar och adressera de förskönande myter som många gånger omgärdar de här frågorna. Att ge ungdomarna kunskap om hur verkligheten ser ut och få dem att reflektera kring samtycke och människovärde känns otroligt angeläget.

I samband med författarbesöket kommer medarbetare vid Ungdomsmottagningen Halland finnas på plats i gymnasieskolorna för att informera eleverna om sin verksamhet och svara på frågor och funderingar.
Region Halland arbetar kontinuerligt mot våld i dess olika former. Under den återkommande kampanjen ”En vecka fri från våld” sätter Region Halland extra fokus på det förebyggande arbetet som pågår runt om i landet och i regionen.

Fakta:
Simon Häggström är författare och förundersökningsledare vid Norrmalmspolisens prostitutionsgrupp. Sedan 2008 bedriver han brottsförebyggande arbete med koppling till prostitution och människohandel. Det arbetet fortsätter han sedan 2016 även i litterär form. Simon Häggström är författare till böcker som Flickorna som sprang, Systrarna och ensamheten och Den hundrade kvinnan.