Direkt till innehållet

Tio konstnärer får arbetsstipendium av Region Halland

Publicerad: 2024-02-14 Senast ändrad:

Förvaltningen Kultur och skola har beslutat att tilldela tio konstnärer Region Hallands arbetsstipendium. Årets stipendiater är bosatta i Glommen, Halmstad, Kungsbacka, Unnaryd, Ullared, Vallda och Varberg.

Julia Westerberg, Jenny Larsson, Morgane Petit, Karin Holmlund, Sebastian Lundberg, Petter Eriksson, Johanna Arvidsson, Rickard Fredborg, Jonathan Lomar och Marie Gavois får Region Hallands arbetsstipendium 2024. Stipendiaterna får 75 000 kr var.

Arbetsstipendium utlyses en gång per år och kan sökas av konstnärer inom alla konstformer som är folkbokförda eller stadigvarande bosatta och yrkesverksamma i Halland. Stipendiet ska möjliggöra för konstnärerna att koncentrera sig på och fritt utveckla sitt konstnärliga arbete. Stipendiet ska därigenom bidra till att skapa förutsättningar för fritt obundet konstnärligt skapande i Halland.

Förslaget utifrån vilket förvaltningen kultur och skola beslutade, har tagits fram av en jury som utsetts av Kultur i Halland. Juryn har valt ut tio stipendiater från de 101 ansökningar som kommit in och föreslagit att de ska tilldelas 75 000 kr vardera. För 2024 års arbetsstipendier bestod juryn av Jesper Brygger (litteratur), Joanna Karlberg (film), Lis Hellström Sveningson (scenkonst, performativ konst, tvärdisciplinära ansökningar och videokonst), Jonas Burman (musik) och Charlotta Eidenskog (bild och form, konsthantverk och slöjd). Jurymedlemmarna är sakkunniga och bosatta utanför Halland.

– Jag är mycket imponerad av årets stipendiater och det gläder mig att se den mångfald av konstnärer som finns i Halland. Det var många kvalificerade sökande, så jag vill därför säga att det finns möjlighet att söka stipendiet igen i november, säger Karin Wettermark Jonsson, förvaltningschef Kultur och skola.

Kollage med 2024 års tio stipendiater. Övre raden från vänster: Karin Holmlund, Jenny Larsson, Johanna Arvidsson, Jonathan Lomar och Julia Westerberg. Undre raden från vänster: Petter Eriksson, Rickard Fredborg, Morgane Petit, Sebastian Lundberg och Marie Gavoios.
2024 års stipendiater. Övre raden från vänster: Karin Holmlund (foto: Anders Deros), Jenny Larsson (foto: Åsa Johansson Bagley), Johanna Arvidsson (foto: Mattias Johansson), Jonathan Lomar (foto: Gustav Tønnesen) och Julia Westerberg (foto: Anna Hjalmarsson). Undre raden från vänster: Petter Eriksson (foto: Ludvig Isacsson), Rickard Fredborg (foto: Roger Westerberg), Morgane Petit (foto: Filip Lyman), Sebastian Lundberg (foto: Jonas Asker) och Marie Gavois (foto: Per Qvarnström, Sveriges Radio).

Juryns motiveringar

Julia Westerberg, Halmstad, tilldelas Region Hallands arbetsstipendium för sitt drivna och vitala konstnärskap. Genom tecknade serier bjuder hon in oss till en fiktiv men högst verklig värld. Vi hamnar rakt in i vardagen och får ta del av samtal, tankar och situationer som belyser vår samtid och aktuella frågor. Med skicklighet överför hon sin bildvärld till det textila materialet och förstärker en taktil och närvarande känsla. Det är uppfriskande att få ta del av Julia Westerbergs konstnärskap och det ska bli intressant att följa det framöver.

Jenny Larsson, Vallda, tilldelas Region Hallands arbetsstipendium för ett konstnärskap som bidrar till att bygga upp regionens dansliv. Med dans och koreografi som utgångspunkt öppnar hon sig mot många områden och uttryck och låter danskonsten ta plats i nya sammanhang. Hon involverar olika människor, allt från närstående i filmprojekt till internationella kollegor vid dansfestivaler. Ett kommande projekt tar sikte på barnpubliken. Med tvärkonstnärliga samarbeten, inte minst med musiker och kompositörer, som i 2023 års dansföreställning Big Bang, skapar Jenny Larsson ett expansivt kluster som bidrar till ett rikare och regionalt förankrat dans- och kulturliv.

Morgane Petit, Kungsbacka, tilldelas Region Hallands arbetsstipendium för ett stilsäkert konstnärskap som sömlöst rör sig mellan olika filmiska uttryck. I guldbaggebelönade kortfilmen Excess will save us, långfilmen med samma namn och Grab them utforskar hon gränserna mellan dokumentär och fiktion, humor och allvar. Hennes samhällskritiska skildringar, alltid med människorna i staden i fokus, berör tematik som klass, familj och medmänsklighet. Morgane Petit är redan en internationellt uppmärksammad regissör och manusförfattare som skapar filmupplevelser utöver det vanliga och vi ser fram emot kommande projekt.

Karin Holmlund, Varberg, tilldelas Region Hallands arbetsstipendium för ett författarskap som inleddes 2004 med ungdomsromanen När ingen ser. Efter ett uppehåll i författarskapet på 19 år återvände Holmlund med besked 2023. I ungdomsromanen Nattfly visar Holmlund på ett helt eget sinne för ett område i språket där ett närmast metafysiskt mörker kolliderar med en skitig vardagsrealism. Och i detta område skrivs en unik gestaltning fram av komplicerad tonårsvänskap på 90-talet. Karin Holmlund är i skrivande stund långt inne i arbetet med en ny roman, och det går att ha stora förväntningar på denna kommande bok.

Sebastian Lundberg, Varberg, tilldelas Region Hallands arbetsstipendium för sitt konstnärliga utvecklingsarbete som låtskrivare, musikproducent och artist. Han är sedan en längre tid professionellt verksam i Sverige och internationellt bland annat med duon Astral Weeks som inbjuder till en genreöverskridande indiepop med stark melodisk ådra. Som låtskrivare och medkompositör skriver Sebastian Lundberg musik för och tillsammans med ett flertal väletablerade artister som når internationella framgångar.

Petter Eriksson, Unnaryd, tilldelas Region Hallands arbetsstipendium för sitt gedigna arbete som mångsidig musiker och musikproducent. Han har blivit en viktig möjliggörare som får många artister och musikgrupper att blomma ut och göra professionella musikproduktioner av hög kvalitet. Petter Eriksson bidrar genom sin verksamhet i Studio Folkhemmet till en kreativ miljö, ett konstnärligt klimat och en musikalisk mötesplats som ger frukt för hela regionen.

Johanna Arvidsson, Halmstad, tilldelas Region Hallands arbetsstipendium för sitt uttrycksfulla och starka konstnärskap. Hon utforskar den västerländska kvinnohistorien och dess arv genom att lyfta fram berättelser och personer och sätta dem i ett samtida sammanhang. De senaste åren har Johanna Arvidsson gestaltat målningar genom vävning, vilket hon gör briljant. Hennes utmanande hantverk har en stark historisk koppling till kvinnor, det finns ett släktskap mellan Johanna Arvidssons konstnärskap och den politiskt engagerade textilkonst som präglade 1970-talet.

Rickard Fredborg, Halmstad, tilldelas Region Hallands arbetsstipendium för ett konstnärskap som med djärv fantasi och initiativförmåga ständigt strävar efter att öka danskonstens räckvidd. Fri och orädd tar han plats i olika miljöer och sammanhang, alltid med ambitionen att kommunicera. Hans dans- och performancekonst vill koppla samman kropp och sinne och han tar spjärn mot traditioner, som han vill utmana. Ett exempel är utforskandet av folklig dans, där Rickard Fredborg ser möjligheter att göra danskonsten tillgänglig för ännu fler.

Jonathan Lomar, Glommen, tilldelas Region Hallands arbetsstipendium för sina dokumentära skildringar med stark känsla för bildberättande och rytm. I pågående filmprojekt The Silent Mixtape och Skateboard på Svenska vågar han berätta om det allra hemligaste och tar oss med på en nostalgisk resa till en övergiven skatepark. Med den subkulturella kontexten som fond navigerar han med självklart förtroende för motiv. Jonathan Lomar är en sann dokumentarist som gräver där han står och vi vill uppmuntra honom att fortsätta utforska det egna berättandet, kanske även utanför skateboardens värld.

Marie Gavois, Ullared, tilldelas Region Hallands arbetsstipendium för ett tvärdisciplinärt konstnärskap som rör sig i ett brett fält. De olika uttrycken kännetecknas av upptäckarlust och nyskapande. En orädd hybriditet framstår som självklar när Marie Gavois ägnar sig åt kreativt utforskande och utvecklar de tekniker hon behöver för sitt hantverk; det må vara att skapa elektroakustisk ljudkonst med trasiga cymbaler för en performance eller att lyssna fram material för en minutlång ljudpodcast. Med bas i Halland sträcker sig samarbeten och intressen ut i en internationell och för regionen berikande kontext.

Läs mer om Region Hallands arbetsstipendium för konstnärer