Direkt till innehållet

Lisa: ”Jag vill undvika den onda spiralen”

Publicerad: 2023-11-13 Senast ändrad:

Kvinna står lutad mot ett träd och titta bort

I 23 år har Lisa Falkeby haft typ 1 diabetes. Idag tränar hon regelbundet för att själv påverka blodsockernivåerna och för att må bra. Men minsta lilla förkylning kan ställa till det och få kroppen ur balans. Att få influensa eller covid-19 kan bli direkt farligt för en typ 1 diabetiker och inget som Lisa riskerar att utsätta sig för, därför är vaccination en självklarhet.

– Jag blev sjuk i maginfluensa för några år sedan och fick då så högt blodsocker att jag fick söka akut till sjukhuset, vi kunde inte hantera det hemma, berättar Lisa. Det var en tankeställare och kan man få vaccin som motar säsongsinfluensa och andra sjukdomar, så tar jag det, säger Lisa.

Lisa var 11 år när hon fick diagnosen typ 1 diabetes. På den tiden, för 23 år sedan, var det insulinsprutor i magen som gällde och regelbundna stick i fingret för att mäta hur blodsockret låg. Idag har Lisa i stället en annan ständig följeslagare – insulinpumpen. Den är fäst med en slang på magen och hjälper, tillsammans med CGM-mätaren på armen, till att ge henne insulin och hålla koll på blodsockret. På pumpen kan Lisa se hur hon ligger i blodsocker, och strävar efter att ligga mellan 3 och 7, vilket är ett bra blodsockervärde.

En insulinpump, en person står och tittar på den
Foto: ROBERT ALMQUIST

– När jag var barn tränade jag för att jag tyckte det var roligt att vara med kompisar men när jag var runt 18 började jag förstå att jag kunde påverka min egna hälsa genom träningen. Det blev motiverande att se hur blodsockret blev jämnare över tid när jag tränade, berättar Lisa.
Idag tränar Lisa regelbundet för att må bra – löpträning och styrketräning.

– För mig betyder det jättemycket att kunna sticka ut och springa, gärna i skogen. Det är kravlöst och jag behöver inte prestera, det är bara härligt att kunna röra på sig och använda kroppen. Att dessutom få bevis varje dag på att träningen är bra för mig, när blodsockret håller sig på jämnare nivåer, är väldigt motiverande, säger Lisa.

Kvinna springer i skogen
Foto: ROBERT ALMQUIST

– Att bli sjuk, som diabetiker, ställer till det på flera olika plan. Blodsockret sticker iväg och blir högt och dessutom förlorar jag den positiva effekten av träningen när den uteblir. Det kan dessutom ta lång tid att komma tillbaka efter en förkylning eller influensa. Så jag vill undvika den onda spiralen så mycket jag kan och vaccinerar mig varje år mot influensa och numera även covid-19, säger Lisa.

Samvaccination influensa och covid-19

På 1177.se/Halland bokar du tid för vaccination mot influensa. Vid vaccinationstillfället får du, i riskgrupp, även erbjudande om covidvaccination och behöver inte boka tid för det.

Läs mer: 

Raija: ”Vaccinationen är en möjlighet att hålla mig frisk” – Region Halland

Therese: ”Jag vill skydda mitt barn” – Region Halland