Direkt till innehållet

Hallands sjukhus sommarpodd 2017

Här kan du lyssna på avsnitten från Hallands sjukhus sommarpodd 2017.

Framtidens sjukvård

Programvärd: Markus Lingman

Idag räddar och förlänger sjukvården fler liv och skapar mer hälsa än någonsin. Samtidigt ökar efterfrågan på flera typer av vård, inte minst akut sådan, i takt med att fler människor lever längre med flera sjukdomar samtidigt. Hur ska sjukvården hantera detta?

I avsnittet delar Markus Lingman, överläkare och områdeschef, med sig av sina tankar om framtidens sjukvård utifrån forskning, data och sin egen erfarenhet.

– Idag finns redan teknik och nyskapande idéer som testas runt om i världen, till exempel drönare som flyger ut hjärtstartare vid hjärtstopp, vård i virtuell verklighet och datorer som sjukvårdsrådgivare.

Producerad 2017

När livet närmar sig sitt slut

Programvärd: Anna Myredal

Anna Myredal, hjärtläkare och chefläkare, möter ofta äldre patienter som lever med många olika sjukdomar samtidigt. Många av patienterna närmar sig livets slut, och även om modern sjukvård kan bota och hjälpa många, kan tyvärr inte alla botas.

– Människokroppen av idag är inte gjord för att alla ska bli 100 år. Därför är det viktigt att våga prata om döden.

Avsnittet handlar också om närståendes viktiga roll för den äldre med många sjukdomar, hur du kan göra för att öka chansen att må bra längre i livet och om livskvalitet när livet närmar sig sitt slut.

Producerad 2017

Diagnos diabetes

Programvärd Jesper Fowelin

Jesper Fowelin är överläkare och specialist inom diabetesvård. Under sin tid inom diabetesvården har han varit med om en stor förbättring i behandlingsmöjligheter och patienternas inflytande och delaktighet i sin egen vård.

– 11 000 hallänningar lever idag med diabetes, och det är om dem och deras sjukdom det här avsnittet handlar om.

I avsnittet berättar Jesper vad de två olika diabetestyperna, typ1 och 2, innebär för den drabbade, hur behandlingsmetoderna har förbättras genom åren och hur dessa ser ut i dagens Halland.

Producerad 2017

Vi räddar hjärnceller

Programvärd: Annika Svensson

Annika Svensson, strokesjuksköterska, träffar patienter som har drabbats av en stroke eller TIA och deras anhöriga varje dag. Ju tidigare en behandling kan påbörjas för stroke desto bättre blir prognosen vad gäller överlevnad och komplikationer efteråt.

– ”Tid är hjärna” och på strokeenheten arbetar vi med att rädda så många hjärnceller som möjligt. Därför är det jätteviktigt att alla i samhället lär sig AKUT-testet för att känna igen symptom vid stroke, så att vi kan rädda fler hjärnceller.

I avsnittet kan du lära dig mer om AKUT-testet, få kunskaper om stroke och en inblick i dagens strokesjukvård i Halland.

Producerad 2017

Att leva med smärta

Programvärd: Angelica Spaak

Idag har över en miljon människor i Sverige långvarig smärta som påverkar deras vardag i stor utsträckning. Några av dem kommer till Angelica Spaak, psykolog, och hennes kollegor på Mottagningen för smärtrehabilitering för att få hjälp.

– Det finns olika typer av smärta och många olika orsaker till att långvarig smärta utvecklas. Smärtan är alltid en personlig upplevelse och påverkar vårt beteende. Det kan bero på en skada, men behöver inte göra det.

I avsnittet får du svar på vad långvarig smärta egentligen innebär, vilken hjälp som finns att få, vad du som drabbats kan göra på egen hand och vad du som är anhörig kan göra för att stötta.

Producerad 2017

Barnfetma – ett samhällsproblem

Programvärd: Josefine Roswall

Josefine Roswall är barnläkare och verksamhetschef för barn- och ungdomskliniken vid Halland sjukhus. Hon forskar om hur olika faktorer tidigt i livet påverkar barns hälsa och tillväxt – i synnerhet när det gäller barnfetma.

– Min drivkraft är att göra något för de barn som brottas med att väga för mycket. För faktum är att fetma är ett samhällsproblem, precis som undernäring.

I avsnittet får du reda på mer om fetma och övervikt hos barn, och hur hälso- och sjukvården och du som förälder kan skapa bra levnadsvanor som gör stor skillnad för barnens hälsa nu och i framtiden.

Producerad 2017

Vanliga frågor inför din förlossning

Programvärd: Maria Borgen

Maria Borgen har under åren mött många blivande föräldrar i sin roll som barnmorska. Hon har funnits där som stöd under graviditeten, och vid deras sida när de är med om sitt barns födelse.

– Att få vara med och dela upplevelsen av ett barns födelse tillsammans med de nyblivna föräldrarna och mina kollegor är lika fantastiskt varje gång.

I avsnittet ger hon svar på de vanligaste frågorna hon brukar få inför och under en förlossning. Du får till exempel veta mer om smärtlindring, rollen som partner vid en förlossning och amning.

Producerad 2017

Ljudproduktion: Recordia.

Du kan också lyssna på podden i iTunes

Vid frågor eller synpunkter om podden, vänligen kontakta Johanna Karlsson, kommunikationsstrateg vid Hallands sjukhus, via växeln 035-13 10 00.

Senast ändrad: