Webbplatser

Webbplatser ikon

Vård och tandvård i Halland

När du behöver vård eller vill ha råd om din hälsa finns hälso- och sjukvård alltid nära. Som patient har du rätt att vara delaktig i din vård och behandling.

Vården är organiserad så att du ska få rätt bedömning och behandling när du behöver. Var och hur du tas om hand i vården beror på vilka besvär och behov du har. Ibland krävs avancerad behandling av livshotande skador och sjukdomar. I andra fall räcker det med att stanna hemma och få rådgivning från en sjuksköterska.

Det är alltid bra att först ringa till 1177 för rådgivning och vägledning om vård, dygnet runt. Vid livshotande sjukdomar och skador ska du alltid ringa 112.

1177 sjukvårdsrådgivning​

Du behöver inte alltid söka vård när du är sjuk. Sjuksköterskorna på telefon 1177 ger dig råd om vad du kan göra själv vid lättare sjukdomar som till exempel en förkylning och kan hjälpa dig att komma till rätt mottagning när det behövs. Numret fungerar i hela landet – dygnet runt, årets alla dagar. Är du utomlands ringer du +46 771 11 77 00. Använder du texttelefon ska du ringa 0771-11 77 99.​

Information och e-tjänster på 1177.se

På webbplatsen 1177.se finns information om olika sjukdomar och besvär samt tips på vad du kan göra själv för att främja din hälsa. Där finns även kontaktuppgifter till alla mottagningar, både offentliga och privata, och olika e-tjänster. När du loggar in på 1177.se kan du bland annat läsa din journal, förnya recept, lista dig hos en vårdcentral, få en översikt av dina recept och boka, omboka eller avboka tider hos vården.

Webbplatsen 1177.se​/Halland Länk till annan webbplats.

Hitta mottagningar – 1177.se ​ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det här kan du göra när du loggat in – 1177.se​ Länk till annan webbplats.

Vårdcentraler

Om du eller ditt barn behöver träffa vårdpersonal är det till en vårdcentral du vänder dig i första hand. De hjälper dig vid både fysiska och psykiska besvär. Om vårdcentralen bedömer att du behöver träffa en specialist kan du bli remitterad dit.

Det finns 46 vårdcentraler i Halland. Av dessa ägs 24 av Region Halland och samarbetar under namnet Vårdcentralen Halland. 22 vårdcentraler har privat ägande och avtal med Region Halland. Alla vårdcentraler har samma uppdrag, regler och avgifter och du kan själv välja vilken vårdcentral du vill gå till.

Kontaktuppgifter till samtliga vårdcentraler i Halland – 1177.se Länk till annan webbplats.

En väg in - kontaktcenter barn och ungas psykiska hälsa

När du söker vård för psykisk ohälsa för barn och ungdomar första gången ska du ringa ”En väg in - kontaktcenter barn och ungas psykiska hälsa” på 010-476 19 99. Du får prata med en specialutbildad sjuksköterska som ger dig rådgivning. Efter en första bedömning blir du, din förälder eller närstående, guidad vidare till rätt mottagning.

En väg in - kontaktcenter barn och ungas psykiska hälsa – 1177.se Länk till annan webbplats.

Ungdomsmottagning

Till Ungdomsmottagningen kan du som är ung komma med frågor om livet, relationer, sexualitet, om dig själv och din kropp. Oavsett vem du är eller vad du vill prata om är du välkommen. Ungdomsmottagningen är för dig som är mellan 13 och 23 år.

På ungdomsmottagningen kan du träffa barnmorska, psykolog eller kurator. Ungdomsmottagning finns på alla orter i Halland. Du kan ringa oss, chatta med oss Länk till annan webbplats., träffa oss på mottagningen eller i ett videobesök.

Ungdomsmottagningen Halland – 1177.se Länk till annan webbplats.

Specialistmottagningar och vård på sjukhus

Vårdcentralen kan vid behov remittera dig till en specialistmottagning, där vårdpersonalen är specialiserad på en viss typ av sjukdomar. Du kan också själv kontakta en specialistmottagning, då skickar du en så kallad egenremiss. Att skicka en egenremiss betyder inte automatiskt att du får komma till mottagningen, du kan bli hänvisad att gå till din vårdcentral. Om du är osäker på var du ska söka vård ska du kontakta din vårdcentral eller ringa 1177 och rådgöra med en sjuksköterska.

Så fungerar remisser – 1177.se Länk till annan webbplats.

Hallands sjukhus finns i Halmstad, Varberg och Kungsbacka. På sjukhusen finns både mottagningar, när du inte behöver läggas in på en vårdavdelning utan enbart kommer till sjukhuset över dagen, och vårdavdelningar om du behöver vårdas på sjukhuset.

Akutmottagningar som är öppna dygnet runt finns i Halmstad och Varberg. Hit vänder du dig om ditt sjukdomstillstånd eller din skada är akut.

Hallands sjukhus Halmstad – 1177.se Länk till annan webbplats.

Avdelningar och mottagningar på Hallands sjukhus Halmstad – 1177.se Länk till annan webbplats.

Hallands sjukhus Kungsbacka – 1177.se Länk till annan webbplats.

Avdelningar och mottagningar på Hallands sjukhus Kungsbacka – 1177.se Länk till annan webbplats.

Hallands sjukhus Varberg – 1177.se Länk till annan webbplats.

Avdelningar och mottagningar på Hallands sjukhus Varberg – 1177.se Länk till annan webbplats.

Psykiatri

Om du är vuxen och mår psykiskt dåligt ska du i första hand söka dig till vårdcentralen. Om läkaren bedömer att du behöver specialistpsykiatrisk vård blir du remitterad till en vuxenpsykiatrisk mottagning, som finns i alla kommuner.​

Vuxenpsykiatriska mottagningar i Halland – 1177.se Länk till annan webbplats.

Om du är under 17 år, ring ”En väg in - kontaktcenter barn och ungas psykiska hälsa” på 010-476 19 99 för att bli guidad till rätt mottagning.

Barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning, Bup, finns i alla kommuner.

Psykiatrisk akutmottagning​

Akutmottagning och sjukhusvård för barn och ungdomar

Barn- och ungdomspsykiatrisk vårdavdelning i Halmstad – 1177.se Länk till annan webbplats.

Akutmottagning och sjukhusvård för vuxna

Psykiatriska akutmottagningen Halmstad – 1177.se Länk till annan webbplats.

Psykiatriska akutmottagningen Varberg – 1177.se Länk till annan webbplats.

Vuxenpsykiatriska vårdavdelningar i Halland – 1177.se Länk till annan webbplats.

Tandvård

Region Halland ansvarar för att alla barn och ungdomar erbjuds regelbunden, fullständig och avgiftsfri allmän- och specialisttandvård till och med det år man fyller 23 år. Du kan välja vilken tandläkare du vill gå till, antingen hos folktandvården eller hos en privat tandläkare, det gäller både barn och vuxna.

Region Halland driver Folktandvården Halland, med 24 kliniker och fyra tandregleringskliniker.

Kontaktuppgifter till samtliga tandvårdsmottagningar i Halland – 1177.se Länk till annan webbplats.

Senast ändrad: