Webbplatser

Webbplatser ikon

Anmäl misstanke om jäv, mutor eller tjänstefel

Vi vill göra allt vi kan för att i ett tidigt skede upptäcka eventuella missförhållanden inom vår organisation. Ditt engagemang är en viktig del i det arbetet.

När du har skickat in din rapport kommer ett ID och lösenord att visas på skärmen. Det är viktigt att du sparar både ID och lösenord för att kunna logga in igen och följa din rapport.

Vem kan visselblåsa?

Du som medarbetare eller invånare kan anonymt anmäla misstänkta allvarliga missförhållanden som rör anställda eller förtroendevalda inom Region Halland och dess bolag.

Det här kan du visselblåsa om

Visselblåsning kan handla om ekonomisk brottslighet, korruption, jäv, miljöbrott, olämplig bisyssla eller en situation där någon fått en privat vinning eller fördel på grund av sin befattning. Allvarliga arbetsmiljöbrister såsom diskriminering eller trakasserier är också exempel på sådant som kan anmälas.

Missförhållandet ska vara av allmänintresse och ha skett i ett arbetsrelaterat sammanhang.

Region Hallands antikorruptionspolicy (pdf) Pdf, 76 kB.

När ska visselblåsarfunktionen inte användas?

Visselblåsartjänsten ska inte användas för att lämna allmänna synpunkter på hur Region Hallands verksamhet bedrivs. Visselblåsartjänsten ska inte heller användas i frågor som berör den egna anställningen, som till exempel klagomål eller synpunkter på ledarskap, arbetsmiljö, verksamhetsplanering, lön eller motsvarande. Rapportering av sådant bedöms i de flesta fall inte ha ett allmänintresse och omfattas därför oftast inte av visselblåsarlagen. Denna typ av ärenden ska i stället rapporteras i ordinarie kanaler såsom till närmsta chef, dennes chef, direkt till HR eller till någon facklig företrädare.

Visselblåsartjänsten får inte heller användas för att rapportera säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter enligt säkerhetsskyddslagen.

Extern visselblåsartjänst

För att garantera din anonymitet hanteras Region Hallands visselblåsartjänst av en extern part, WhistleB, Whistleblowing Centre. Rapporteringskanalen är krypterad och lösenordsskyddad. WhistleB sparar inte IP-adresser eller annan data som kan kopplas till visselblåsaren. Det går därför inte att spåra en anonym visselblåsare. Du kan känna dig trygg i att dela med dig när du misstänker eller har information om missförhållanden.

Så hanteras din anmälan

En utredningsgrupp inom Region Halland tar emot rapporten. Den som har gjort anmälan kan komma att kontaktas av utredningsgruppen vid behov av kompletterande uppgifter. Detta sker då via visselblåsartjänsten för att garantera anonymiteten.

Anmälan är en allmän handling

Avslutade ärenden diarieförs i Region Halland och är en allmän handling som kan begäras ut. En sekretessprövning sker vid varje utlämning. Tänk på att anmälan inte bör innehålla känslig information om andra personer såsom politisk eller religiös tillhörighet, hälsa eller sexuell läggning. Notera också att bifogade filer inte anonymiseras, till exempel, dokument med e-postkonversationer, bilder, skannade dokument, chatloggar och dylikt.

Tipsen lämnas anonymt, men det är möjligt att ange kontaktuppgifter till den externa visselblåsartjänsten om du vill bli kontaktad för att lämna ytterligare information. Du förblir anonym gentemot Region Halland. Utredningsgruppen sprider inte dina uppgifter vidare.

Mer information om visselblåsning

Lag (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden | Sveriges riksdag (riksdagen.se) Länk till annan webbplats.

Förordning (2021:949) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden | Sveriges riksdag (riksdagen.se) Länk till annan webbplats.

Visselblåsarlagen (Arbetsmiljöverket) Länk till annan webbplats.

Frågor och svar visselblåsarfunktion (SKR) Länk till annan webbplats.

Senast ändrad: