Direkt till innehållet

Nya röster: Ljudet av ett hjärta – skrivartävling för dig bosatt i Halland

Ljudet av ett hjärta är en skrivartävling för dig som är bosatt i Halland och som inte är utgiven i bokform än. Du skickar in en text på temat rörelse och tävlar om att vinna första priset som är 15 000 kr.

Illustration med hand och fjäderpenna samt ett diagram med hjärtrytm.

Skrivartävlingen Ljudet av ett hjärta syftar till att ta fram nya skrivande röster i Halland. Tävlingen har i år temat rörelse och är öppen för såväl prosa som poesi. Förutom vinstsumma kommer det vinnande bidraget att publiceras i Hallandsposten och Hallands Nyheter. Författarna till de fyra bästa texterna kommer att få ett hedersomnämnande och tillsammans med författaren till den vinnande texten bjudas in för att medverka vid en uppläsning, särskilt tillägnad tävlingen, i november.

Priser

  • Första pris: 15 000 kr och publicering i Hallandsposten och Hallands Nyheter. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.
  • Andra till femte placering får ett juryutlåtande om sin text.

Författarna till de fem bästa texterna kommer att bjudas in till ett särskilt evenemang i november för att läsa en del av sin text inför publik.

När

Skicka in ditt bidrag till tävlingen senast den 24 september 2023.

Jury

En extern jury bedömer bidragen som kommer vara anonymiserade vid läsning och tar fram de fem bästa texterna.

I juryn 2023 ingår Anna-Carin Svanå, Raja Bahari och Maria Küchen.

Anna-Carin Svanå från Varberg är lärare, frilansande lektör och skrivcoach. Hon har gett ut flera barnböcker och noveller, och hennes första roman Det blå palatset kom ut i våras. Den nominerades till Årets Feelgood och blev dessutom utvald till TT:s sommarföljetong 2023.

Raja Bahari debuterade 2017 med romanen Stiga sol, smälta is och förra året kom boken Kontinentalbanan ut. 2022 nominerades han till Sveriges Radios novellpris för novellen ”Okänd avsändare”.

Maria Küchen debuterade som poet 1989 och har sedan dess gett ut ett trettiotal böcker – dikt, skönlitterär prosa och essäistik. Hon har undervisat om skrivande i en rad sammanhang och är också verksam som kritiker i bl a Sydsvenskan. Hennes senaste bok Jord och gudar gavs ut hos Natur & Kultur 2021.

Anna-Carin Svanå, Raja Bahari och Maria Küchen.
Anna-Carin Svanå, Raja Bahari och Maria Küchen (fotograferade av Emma Ivarsson, Jill Jarnsäter och Håkan Lindgren).

Vem kan tävla?

Du som är skriven i Halland, är minst 18 år och ej utgiven i bokform (skönlitteratur eller poesi) kan delta i tävlingen. Tidigare publiceringar i tidskrifter och tidningar med mera är inget hinder för att delta, men texten som du söker med till tävlingen får inte ha publicerats tidigare.

Du skickar in ett textbidrag på temat rörelse som du bifogar i ansökningsformuläret. I formuläret fyller du också i kontaktuppgifter och skriver en kort presentation av dig och varför du skriver.

Du deltar med en text på 5–10 A4-sidor, skriven på svenska. Du kan endast skicka in ett bidrag.

Riktlinjer

Rekommenderat format: Skriv i Times New Roman, eller motsvarande typsnitt, i storlek 12 punkter och 1,5 radavstånd.

Texten behöver inte ha något försättsblad. Namnge gärna filen med textens titel. Juryn ska läsa texterna utan att veta vem som skrivit dem, så ditt namn ska endast anges i formuläret, inte i den bifogade filen.

Du behöver ange ditt riktiga namn såvida det inte finns starka skäl (t.ex. skyddad identitet) för att ha pseudonym. Om så är fallet, ska du motivera det i formuläret.

Skicka in ditt tävlingsbidrag senast 24 september.

Anmäl dig och skicka in din text via formuläret

Besked

När du har fyllt i formuläret och bifogat din textfil får du en automatisk bekräftelse på att ditt bidrag har kommit in.

Besked lämnas endast till författarna av de fem texter som juryn utser och kommer i oktober/november. Vinnarnas namn publiceras även på Region Hallands webbplats och i våra sociala medier.

Vinnare

Vinnare och de bästa texterna i skrivartävlingen är utsedda.

Författaruppläsning

Uppläsningar av vinnaren och ytterligare tre av författarna som skrev de bästa bidragen – onsdag 29 november klockan 18.00 på Hallands konstmuseum i Halmstad.

Arrangörer

Skrivartävlingen arrangeras av Kultur i Halland i samarbete med Hallandsposten och Hallands Nyheter.

Kontakt

Om du har frågor, kontakta:

Christina Kall, litteraturutvecklare
Telefon: 072-145 47 86
E-post: Christina.Kall@regionhalland.se

Senast ändrad: