Direkt till innehållet

Filmresidenset Playground

Nu kan du ansöka till filmresidens i Salzburg 2023! Filmresidenset Playground är ett residens för konstnärlig och filmhantverksmässig utveckling för filmare i ett utbyte mellan Halland och staden Salzburg i Österrike.

Floden Salzach som rinner genom  Salzburg.

 

En filmare åker till Salzburg

Är du 20–40 år och filmare bosatt i, eller har en tydlig koppling till Halland? Nu finns det chans att få åka till Österrike och delta i ett residens under 4 veckor i oktober 2023.

Den filmare som blir antagen får resan betald, fritt boende i en studio i Künstlerhaus i Salzburg 2–30 oktober, samt en ersättning om 20 000 kr. OBS! Residensinnehavaren fakturerar ersättningen och betalar eventuella egenavgifter, sociala avgifter och skatt.

Den halländska filmaren kommer att ingå i filmsammanhang i Salzburg. Där finns ett filmresurscentrum med möjlighet till tekniklån, som behöver bokas innan vistelsen. Residenset samarbetar även med en högskola med filminriktning.

Tidigare residenstagare

Det är andra gången som en halländsk filmare ges möjlighet till residens i Salzburg. Under 2022 antogs filmaren och filmklipparen Robin Bukhamseen till residenset, och i oktober 2022 vistades hon i Salzburg.

–Min vistelse i Salzburg var mycket inspirerande och jag fick generöst hjälp och stöd från både österrikiska filmarbetare och alla som arbetade i Künstlerhaus. Jag skapade fyra kortfilmer åt det dokumentära hållet under min tid där som jag förhoppningsvis kommer ha med på Play nästa år, berättar Robin Bukhamseen.

Robin Bukhamseen i Salzburg.
Robin Bukhamseen i Salzburg.

Filmresidenset är ett utbyte

Det innebär att även en filmare från Salzburg kommer till Halland och Katrinebergs folkhögskola.

Filmaren får under september månad delta i den halländska filmverksamheten på skolan och genom Kultur i Halland – Film. Den halländska filmaren förväntas vara på plats i Halland under september månad, för att lotsa residensdeltagaren från Salzburg till rätta. Filmaren från Salzburg är tillgänglig i Salzburg under residensvistelsen för den halländska filmaren i oktober. Detta sker efter överenskommelse och behov.

Vem kan söka?

Filmare som är 20–40 år med stort intresse för film och filmkultur. Sökande ska vara skriven i eller ha en tydlig koppling till Halland.

Residensperiod

Hösten 2023, i september kommer en filmare från Österrike till Halland och 2–30 oktober åker en halländsk filmare till Salzburg, Österrike.

Ansök senast den 5 mars 2023

Ansök till filmresidenset Playground

Filmresidenset är ett samarbete

Kultur i Halland – Film och Katrinebergs folkhögskolas filmlinje erbjuder detta filmresidens i samarbete med Salzburgs stad och med stöd från Kulturrådet.

 

Kontaktperson: Anna Eriksson, Kultur i Halland
mobil: 070-871 36 58
e-post: anna.k.eriksson@regionhalland.se

Senast ändrad: