Webbplatser

Webbplatser ikon

Dans för hälsa

Dans för hälsa bygger på en forskningsstudie där unga tjejer som upplevde stress, oro, återkommande magont eller huvudvärk, fick vara med i en kravlös dansgrupp med fokus på rörelseglädje. Studien visade att tjejerna mådde bättre efter åtta månaders dans, två gånger i veckan.

Dans för hälsa bygger på en forskningsstudie gjord på Örebro universitet 2008–2011 av Anna Duberg, medicine doktor. I studien deltog unga tjejer som upplevde stress, oro, hade höga krav på sig själva, återkommande magont eller huvudvärk. Tjejerna fick vara med i en kravlös dansgrupp med fokus på rörelseglädje, två gånger i veckan i åtta månader. Studien visade att tjejerna mådde bättre efter åtta månaders dans. Forskningsprojektet har fått stor uppmärksamhet världen över och har startats upp i flera kommuner i Sverige.

Läs mer om Dans för Hälsa, metodiken som användes i dansprojektet i Örebro, på www.dansforhalsa.se Länk till annan webbplats..

Vill du veta mer om forskningen, se Dans för hälsa – Örebro universitet.

Filmer om dans för hälsa

Du kan också se en film som presenterar Dans för Hälsa på YouTube Länk till annan webbplats..

Se filmen Dans för hälsa: Det finns någonting vi vill berätta på Vimeo Länk till annan webbplats.

Se filmen Dansa för livet på Vimeo Länk till annan webbplats.

Dans för Hälsa i Halland

I Halland finns flera instruktörer utbildade i metodiken Dans för Hälsa.

Kontaktperson för Dans för hälsa i Halland är Elin Larsson elin.larsson@dansforhalsa.se

Dans för hälsa i Laholm

Dans för hälsa är en forskningsbaserad metod för att stärka psykisk hälsa hos unga, 13-18 år. Rekrytering sker via elevhälsan i Laholm. Fokus är trygghet, rörelseglädje och kravlöshet. Deltagandet är kostnadsfritt och inga förkunskaper krävs.

Kontaktperson i Laholm är friskvårdsutvecklare Tina Jönsson, 076 516 79 58, tina.jonsson@laholm.se

Dansa för hälsa i Kungsbacka

Dansgrupp 10–13 år (Främst för inskrivna barn och unga i Aktivitetsgruppen och Friskvårdsgruppen)

Det erbjuds en trygg och kravlös aktivitet som startar med samling, därefter uppvärmning, dans och avslappning som avslut. Deltagarna får prova på olika dansstilar där gruppen tillsammans får vara med och bestämma. Fokus ligger på rörelseglädje, gemenskap och kravlöshet , inte på prestation. Deltagandet är kostnadsfritt och inga förkunskaper krävs. Inga uppvisningar kommer att genomföras.

Kontakt i Kungsbacka är hälsopedagog David Lundin, 0733-216322, david.lundin@kungsbacka.se

Dans för hälsa i Varberg

Projektet Dans för hälsa har startat upp hos Kulturskolan i Varberg. Projektet är ett samarbete mellan Elevhälsan, Barn och utbildning samt Aktivitetsgruppen. Deltagarna rekryteras av elevhälsan och koordinatorerna i Aktivitetsgruppen.

Kontakt i Varberg är koordinator Konstantia Karagiannaki, 0340-88000, konstantia.karagiannaki@varberg.se

Dansa för hälsa i Falkenberg

Falkenberg har startat Dans för hälsa på Kulturskolan, dans i kravlös atmosfär och stödjande gemenskap. Rekrytering av deltagare sker via skolornas elevhälsa, Kulturskolan och Ung i Falkenberg.

Kontakt i Falkenberg är danspedagog Sara Claesson sara.claesson@falkenberg.se

Kontakt

Har du intresse av att komma i kontakt med en utbildad instruktör, att starta en dansgrupp i din kommun eller i din verksamhet eller har andra frågor så är du välkommen att kontakta Marta Vassegård, dansutvecklare på Region Halland, e-post: marta.vassegard@regionhalland.se

Senast ändrad: