Direkt till innehållet

Hur vet jag att min tonåring är deprimerad?

Livet är fullt av stora känslor under tonåren. Irritation och deppighet kan vara helt naturligt. Men var går gränsen för mer allvarliga lägen, när du som förälder gör rätt i att ta hjälp?

Säg ordet humörsvängningar och de flesta tonårsföräldrar tar ett tålamodsförlängande djupt andetag och känner igen sig, periodvis. Tuffa utmaningar och intensiva utvecklingsperioder ingår, samtidigt som det kan vara svårt att avgöra när ens tonåring behöver extra stöd för att komma ur en depression.

Markus Andersson är psykolog och ledningsansvarig för En väg in – Hallands kontaktcenter för barn och unga som söker vård för psykisk ohälsa. Han vet vilka tecken och symtom du som förälder kan vara vaksam på.

– Om din tonåring verkar mer nedstämd än vanligt och drar sig undan och isolerar sig – det vilja säga slutar göra saker som hon eller han tidigare tyckt varit kul – är det en varningssignal. Att personen är tydligt mer irriterad och arg än tidigare kan också vara ett tecken på depression, säger Markus Andersson.

Det känns ändå svårt att veta ibland. När behöver jag inte oroa mig för min tonåring?
– Ungdomars humör kan ju gå upp och ner, de kan vara tillfälligt rejält ledsna. Men om livet med kompisar, skola och rutinerna hemma fungerar är det oftast ingen fara. Är de rejält deprimerade så ryker de bitarna.

Vad är din bild av läget efter pandemin, när det gäller depression hos unga?
– Lindrig självskattad psykisk ohälsa har ökat under en längre tid hos ungdomar, även om just påverkan av pandemin fortfarande är oklar. Vi vet dock till exempel att självskadebeteenden hos unga flickor ökade stort under 2021.

Hur gör jag som förälder om jag tror att min tonåring är deprimerad?
– Försök att prata på ett trevligt och lugnt sätt, utan att hamna i ett regelrätt utfrågande. Även om det är lättare sagt än gjort. Var ärlig och berätta att du är orolig för honom eller henne. Sedan är det ju inte alltid de svarar eller vill berätta. Ett öppet och varmt familjeklimat är skyddande i sig.

Vilken hjälp finns att få och vart vänder jag mig i Halland?
– Föräldrar som är oroliga ska höra av sig till En väg in. När du ringer möts du av sköterskor som är tränade i att skilja vanlig ledsenhet från depression. Det brukar vara skönt att få prata med proffs som antingen slår fast att du inte behöver vara orolig, eller guidar dig rätt i vården utifrån din tonårings situation och mående.

Hur kan jag hjälpa min tonåring att förebygga depression?
– Hårdvalutan i din tonårings mående är att de klarar skolan och har kompisar. Rimlig fysisk aktivitet och sömn bidrar också. Vissa delar är utanför föräldrarnas kontroll, andra går att påverka. Hjälp till genom att stötta om det är jobbigt i skolan, rigga rutiner så att de inte vänder på dygnet och om de är fysiskt passiva, hjälp dem att aktivera sig.

Markus Andersson, psykolog

 

Senast ändrad: