Webbplatser

Webbplatser ikon
Meny

Doc Out West – utvecklingsprogram för dokumentärfilmare

Doc Out West är ett utvecklingsprogram som vänder sig till dokumentärfilmare i regionerna Halland, Värmland och Västra Götaland. Programmet består av nätverksträffar med fokus på utveckling av det egna dokumentärfilmsprojektet och ett arvode på 10 000 kr. Nu söker vi dig som påbörjat din nästa film!

En fyr vid ett stilla hav och molnig himmel, över bilden ligger texten "Doc Out West".

I Doc Out West får de deltagande filmarna (två från respektive region) möjlighet att träffas och knyta kontakter och nätverka med varandra och samtidigt i workshopar, övningar och samtal möta verksamma inom filmen. Detta görs i tre träffar under hösten 2024, en i varje region. Då ges du som filmare möjlighet att utveckla din egen filmidé till kort eller lång dokumentär, i dialog med övriga mötesdeltagare och inbjuden föreläsare/processledare.

Inbjudna filmare

Till varje mötestillfälle finns inbjudna filmare som fungerar som samtals- eller processledare. I år är vi glada att kunna presentera att Ellen Fiske, Emily Norling och Tom Alandh träffar deltagarna i Doc Out West i egna workshops. De skapar övningar och handleder deltagarna i programmet efter den modell som passar dem själva. Utifrån egna erfarenheter delar de med sig tankar om hur man förvaltar och fördjupar idéarbetet, hittar finansiärer och når ut med sin film till en publik.

Kollage med tre porträtt.

Ellen Fiske (foto: Ellinor Hallin), Emily Norling (foto: Anders Rye Skjoldjensen) och Tom Alandh (foto/illustration: Thron Ullberg/Jesper Hörberg/SVT).

Ellen Fiske vill gärna i sina filmer utforska existentiella frågor genom personliga berättelser. Hennes filmer har visats på en lång rad festivaler och hon har till exemple med Scheme Birds, i regi tillsammans med Ellinor Hallin, blivit belönad med Best Documentary och Best New Director på Tribeca Film Festival. Hon är dessutom Guldbagge- och Prix Europa Iris-belönad med Josefin & Florin, i regi med Joanna Karlberg. Nu är hon aktuell med Leaving Jesus där vi får följa deltagarna på en retreat som försöker bearbeta sin bakgrund som kristna fundamentalister.

Ellen är utbildad vid Nordens folkhögskola Biskops-Arnö och Stockholms dramatiska högskola. På Doc Out West kommer hon bland annat tala med deltagarna om hur man möter de man skall filma, både etiskt och kreativt och hur man söker den röda tråden i ett stort material.

Emily Norling, född 1989 i Karlstad, är en filmregissör och manusförfattare som blivit känd för sitt unika sätt att skapa stämningsfulla och djupgående filmer. Hon har en förmåga att väva samman fragmentariska idéer till tankeväckande audiovisuella upplevelser. Långfilmsdebuten ”Allt vi äger”, lanserades 2019 och är gripande skildring av livet för två hemlösa missbrukare i Stockholm. Med den vann hon priset som Årets Nykomling vid Guldbaggegalan. Samma år deltog Emily i branschprogrammet Doc Out West, där hon började utveckla projektet ”Megaheartz” kring kärlek, känslor och fyra karaktärers liv. Filmen hade sin världspremiär på CPH:DOX 2023 och började visas på svenska biografer i februari 2024.

Som processledare vid ett möte i Värmland fokuserar hon på berättandets kärna och konstnärliga val, i berättarformat som speglar hennes tidigare produktioner.

Tom Alandh är dokumentärfilmare och journalist. Han har sedan 1970 arbetat på SVT och har precis, efter över 54 år, avslutat sin anställning där med över 100 dokumentärfilmer i bagaget. Genom många av hans oförglömliga filmer som exempelvis filmerna om Martina, “Monica Zetterlund – underbart är kort”, “Bergmans Hushållerska”, “Oscar och Greta och huset de byggde” och “Cornelis”, har Tom blivit en av våra mest folkkära dokumentärfilmare. Hans filmer är inte bara porträtt av kända och okända människor utan tecknar också en bild av Sverige som förändrats med tiden. Tom Alandh har tilldelats många priser, bland annat stora journalistpriset vid två tillfällen, Kristallens hederpris, Torgny Segerstedts frihetspenna, PK:s Guldpenna och KTH:s stora pris.

Schema Doc Out West 2024

  • 5–6 september i Västra Götaland med Ellen Fiske
  • 4–5 oktober i Värmland med Emelie Norling
  • 14–16 november i Halland med Tom Alandh

Vi vill att du kan närvara på alla möten, så var säker på att du kan alla ovanstående datum innan du ansöker!

Bra att veta

Kostnad

Utvecklingsprogrammet är avgiftsfritt (vissa kostnader för fika och måltider kan förekomma).

Arvode

Kopplat till utvecklingsprogrammet Doc Out West finns ett arvode på 10 000 kr som erhålls av de deltagare som blir antagna och väljer att gå programmet. Din dokumentärfilmsidé och ditt utvecklingsbehov som filmskapare är urvalsgrundande. Arvodet utbetalas av samarbetspartnern i din region.

Platser

Två stycken per region.

Ansökan och urval

Varje region ansvarar för urvalet av deltagare från den egna regionen. I urvalsprocessen lägger vi fokus på både ditt projekt i utveckling och ditt personliga utvecklingsbehov som filmskapare. Vi följer Svenska Filminstitutets mål och strävar efter en jämställd fördelning inom kreativa yrkesroller i film.

Vem kan söka?

Du är kanske inte fullt etablerad eller ett s k fullfjädrat proffs, men har ambitionen att arbeta med dokumentärfilm inom en snar framtid. Vi tänker att du gjort en eller flera dokumentärer, (korta eller långa), som visats på festival, tv eller bio – eller att du kanske har motsvarande erfarenhet som kan visa ditt engagemang. Varje region kan ha lite olika kriterier för vem som kan söka.

Sökande från Halland är boende i regionen. Du är över 18 år när du söker. Vi har ingen övre åldersgräns i detta program. Du har en projektbeskrivning på din nästa film och har påbörjat arbetet men inte börjat klippa filmen på allvar.

Projekt som kan betraktas som examens- eller skolprojekt kan inte användas i ansökan (du kan ha påbörjat arbetet med din idé under utbildning men projektet får inte vara något som är betygsgrundande eller ett som du åberopar för att få fullgjort din utbildning). Om du går på en filmutbildning nästa termin så ser vi det som att du redan har ett sammanhang med handledning för ditt projekt. Går du däremot annan utbildning utan filmkompetens är du välkommen att söka.

Ansök så här

Sökande i Halland

Du som bor i Halland söker genom ett personligt brev med ambitionsbeskrivning och beskrivning av dina filmerfarenheter, samt CV. Skicka även projektpresentation för din nästa film samt arbetsprov (gärna länk till tidigare film). Glöm inte att uppge dina kontaktuppgifter med adress, e-post och telefonnummer!

Mejla din ansökan till projektledare Anna Öst, anna.ost@regionhalland.se senast den 3 juni 2024.

Sökande i Värmland och Västra Götaland

Sökande från Värmland söker hos Region Värmland Länk till annan webbplats.

Sökande från Västra Götaland söker hos Filmcloud Länk till annan webbplats.

Deadline 3 juni

Ansök senast 3 juni 2024. Du får besked om du är antagen runt midsommar och arvodet betalas ut efter första nätverksmötet.

Tidigare deltagare från Halland

Att vara med i Doc Out West-programmet är en riktigt spännande upplevelse. Man får möjlighet att träffa andra regissörer samt duktiga professionella i filmbranschen som ger otroligt bra tips och råd för att utveckla sitt projekt.” – Isabelle Chéreau, deltagare 2022.

Doc Out West är ett fantastiskt bra och väl avvägt koncept. Ett format som såväl ger inspiration och kunskap som handfasta råd och tid för egen reflektion. Min medverkan lärde mig mycket om mig själv och andra, och på ett djup som jag inte riktigt förväntade mig på förhand. Det har hjälpt mig att se på mina egna processer för att skapa film i ett helt nytt ljus. Således kommer det att ha en stor påverkan på mitt framtida arbete. Jag är väldigt tacksam för att ha fått denna möjlighet och rekommenderar varmt alla dokumentärfilmare att söka sig till samma resa.” – Mattias Skoog, deltagare i Doc Out West 2021

2023: Jenni Anna Gustafsson ”Ryggen fri, rumpan bar” och Markus Bustad Taube ”Subkulturfestivalen”.

2022: Isabelle Chéreau ”Översättargruvan” och Gustav Bengtsson ”Broilers”.

2021: Ted Johnsson ”Min pappa är död” och Mattias Skoog ”The eye of the wind”.

2020: Jonathan Lomar med projektet ”Gjort är gjort kommer alltid igen” och Jenny Larsson med projektet ”Min mamma, skogshuggaren”.

2019: Björn Dahlman med projektet ”Creepboy” och Johanna Andersson med ”Det mest självklara”.

2018: Anna Öst med projektet ”För att vi vill?” och Jens Norén med projektet ”Always on the run”.

2017: Camilla Bondesson med ”Behind the womans eyes” och Eva och Jörgen Persson med ”Konsten att överleva”.

Tre regioner i samverkan

Doc Out West är ett resultat av tre regioner i samverkan: Region Halland – Kultur i Halland, Region Värmland och Västra Götalandsergionen/FilmCloud. Doc Out West och genomförs med medel från Svenska Filminstitutets Talangutveckling i hela landet. Formen för programmet har tidigare utvecklats med medel från Kulturrådet.

Doc Out West genomfördes för första gången 2017.

Kontaktperson

Anna Öst

Projektledare Filmresurscentrum

070-377 59 71

Senast ändrad: