Webbplatser

Webbplatser ikon
Meny

Deltagare i Doc Out West

Jenni Anna Gustafsson och Markus Bustad Taube var de halländska deltagarna i Doc Out West 2023.

Jenni Anna Gustafsson och Markus Bustad Taube.

Jenni Anna Gustafsson och Markus Bustad Taube. Foto: Anna Öst.

Jenni Anna Gustafsson

Jenni Anna Gustafsson är en halländsk mångsysslare som har arbetat med allt från tv-underhållning till traktordemontering. Allra bäst trivs hon i klipprummets kreativa koncentration och hon har jobbat som redigerare på SVT, TV4, UR och olika produktionsbolag. Jenni Anna brinner för demokrati och mänskliga rättigheter och använder film som verktyg för att vara med och göra världen lite bättre.

Jenni Anna Gustafssons beskriver sitt filmprojekt ”Ryggen fri, rumpan bar” som en film som gestaltar det helvetesgap som skiljer lagtext och verklighet åt. Barns medborgerliga rättigheter väger lätt när de ställs emot en rektors stuprörsbudget, anser hon.

–Dokumentärfilmsbranschen är under snabb förändring och Doc Out West ger oss filmare möjlighet att både förstå och påverka denna utveckling. Föreläsningarna och samtalen är på en hög nivå oavsett om det handlar om etiska ställningstaganden eller konstnärlig stil. Det är en tillitsfull atmosfär som ger mig mod att vara nyskapande som filmare. Med skräckblandad förtjusning ser jag fram emot att testa mina idéer utan att veta i förväg hur slutresultatet kommer att bli, säger Jenni Anna Gustafsson efter att ha deltagit i de två första träffarna inom programmet.

Markus Bustad Taube

Markus Bustad Taube är uppvuxen i Östersund och Lysekil och sökte som vuxen lyckan i Göteborg. Efter många års jobb på callcenter och restaurang bestämde han sig under pandemin för att det är dags att göra något som han verkligen brinner för. Eftersom filmintresset sedan barnsben legat honom väldigt varmt om hjärtat sökte han som 38-åring in till Katrinebergs folkhögskola och dess filmlinje. Där fick han lära sig allt vad det innebär att göra film, men också att det aldrig är för sent att byta bana i livet och börja om. Drömmen är att kunna fortsätta skapa och genomföra filmprojekt även i framtiden.

Markus projekt, dokumentärfilmen ”Subkulturfestivalen” handlar just om Subkultfestivalen, dess grundare och den alternativa kulturens plats i samhället. Markus tror att varje skolklass har någon svartklädd person som sitter längst bak i klassen och har svårt att känna att den verkligen passar in. Alternativ kultur är en viktig och positiv kraft i dagens samhälle vilket han vill lyfta fram genom denna dokumentär.

–Doc Out West-programmet har varit väldigt värdefullt för mig, säger Markus Bustad Taube. Att endast ha två studentfilmer bakom mig och direkt ge mig på att göra dokumentärfilm är både skrämmande och oerhört kul. Doc Out West-träffarna har gett mig mängder av inspiration från etablerade filmskapare och konsulenter, samt flera nya verktyg för det filmiska berättandet och marknaden, fortsätter Markus.

Tidigare deltagare från Halland

2023: Jenni Anna Gustafsson ”Ryggen fri, rumpan bar” och Markus Bustad Taube ”Subkulturfestivalen”.

2022: Isabelle Chéreau ”Översättargruvan” och Gustav Bengtsson ”Broilers”.

2021: Ted Johnsson ”Min pappa är död” och Mattias Skoog ”The eye of the wind”.

2020: Jonathan Lomar med projektet ”Gjort är gjort kommer alltid igen” och Jenny Larsson med projektet ”Min mamma, skogshuggaren”.

2019: Björn Dahlman med projektet ”Creepboy” och Johanna Andersson med ”Det mest självklara”.

2018: Anna Öst med projektet ”För att vi vill?” och Jens Norén med projektet ”Always on the run”.

2017: Camilla Bondesson med ”Behind the womans eyes” och Eva och Jörgen Persson med ”Konsten att överleva”.

Senast ändrad: